Industria a detinut ponderea cea mai mare, iar mijloacele de transport au fost "motorul" exporturilor. Cele mai multe produse au fost exportate in Italia, Marea Britanie, Germania. In schimb, au luat avans si importurile, deficitul comercial adancindu-se anul trecut.
Doljul a exportat anul trecut marfuri de 373 de milioane de euro, in crestere cu 17,6% fata de anul 2010, iar acest volum al exporturilor situeaza judetul nostru pe locul 27 pe tara, informeaza Directia Regionala de Statistica Dolj. "Produsele industriale au reprezentat 94,0% in total exporturi, iar produsele din agricultura si silvicultura au detinut o pondere de numai 6,0%. In structura pe marfuri a exporturilor, cinci sectiuni detin 84,0% din total. Pe locul I, ca pondere in total exporturi, se situeaza exporturile de 'Mijloace de transport' - cu 27,2%, inregistrand o crestere de 0,2% fata de anul 2010", a precizat Mariana Tanase, director al Directiei Regionale de Statistica Dolj. Exporturile de la aceasta categorie se datoreaza productiei de la Ford. Pe parcursul anului trecut, pe locul al doilea in total exporturi s-au situat livrarile peste granita a materialelor textile si a articolelor de imbracaminte, care au detinut 24% din totalul exporturilor. Pe locul al treilea s-au situat produse din sectiunea "Masini, aparate si echipamente electrice", care au detinut 23% din total. Piata principala de desfacere a companiilor doljene catre export a fost, in special, catre Italia (32,3%), Marea Britanie (17,2%), Germania (9,3%), Spania (4,6%) si Bulgaria (4,5%).

S-au dublat importurile

Importurile de bunuri realizate in anul 2011 in Dolj au fost de 663 de milioane de euro, cu 221 de milioane de euro mai mult decat in anul 2010, ceea ce inseamna o crestere cu 50% a importurilor de marfuri in judet, potrivit datelor de la Statistica. Dublarea importurilor nu arata, neaparat, o crestere a consumului in Dolj, pentru ca ponderea cea mai mare a cresterii importurilor s-a referit la "Masini, aparate si echipamente electrice". "In anul 2011, cele mai importante au fost importurile de 'Masini, aparate si echipamente electrice', reprezentand 38,3%. Nivelul acestei sectiuni a crescut cu 124 de milioane de euro (in plus cu 95,8%), comparativ cu anul 2010", spune Statistica. Pe locul al doilea la importurile de anul trecut se situeaza bunuri din categoria "Mijloace de transport", cel mai probabil colectiile CKD de autoturisme Ford importate din Turcia, pe vremea cand fabrica din Craiova asambla autoutilitara usoara Transit Connect, a carei productie a fost oprita in Romania in luna octombrie a anului trecut. Principalele tari din care s-au facut importurile de catre companiile din Dolj sunt: Germania (30,0%), Italia (16,0%), Turcia (9,9%), Marea Britanie (8,9%) si Bulgaria (5,3%).

S-a adancit deficitul balantei comerciale

Directia Regionala de Statistica Dolj a mai informat ca, in anul 2011 fata de 2010, "balanta comerciala prezinta un deficit de 238 de milioane de euro fata de perioada corespunzatoare din anul precedent, cand s-a inregistrat un deficit de 90 de milioane de euro. Gradul de acoperire a importurilor prin exporturi in anul 2011 a fost de 61,0%, fata de 77,8% in anul 2010".
Doljul - 36,3% din importurile din Oltenia
Cel mai mare judet din Oltenia detine si o pondere semnificativa in totalul importurilor din cele cinci judete ale Olteniei. Ponderea importurilor de bunuri din judetul Dolj in cadrul Regiunii de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia a fost de 36,3%, sustin reprezentantii Directiei Regionale de Statistica.