Doljul are peste 26.000 de someri. Acestia sunt invitati sa se recalifice profesional pentru a-si spori sansele de reintegrare pe piata muncii.
Asociatia Sanse Egale pentru Fiecare si Comisia Interregionala pentru Probleme cu Somerii, impreuna cu partenerii proiectului "Munca pe primul loc", au lansat ieri, la Craiova, campania "Vreau sa muncesc!", care se desfasoara in perioada 23 aprilie - 2 mai. Campania, dedicata Zilei Internationale a Muncii - 1 Mai, isi propune sa aduca in atentia opiniei publice atat problema lipsei locurilor de munca in judetul Dolj, cat si pe aceea a lipsei unei strategii de integrare a tinerilor pe piata muncii. Pe 27 aprilie, la Consiliul Judetean (CJ) Dolj va fi organizata o dezbatere publica pe tema "Tendinte pe piata locala a fortei de munca".
Pe 30 aprilie, in Piata "Mihai Viteazul", va fi amplasata o urna ce va colecta cererile de angajare ale somerilor, dar si opiniile si propunerile tuturor celor interesati de problemele sociale generate de lipsa locurilor de munca.
Asociatia Sanse Egale pentru Fiecare Craiova a fost infiintata in 2002, iar din 2010 implementeaza proiectul "Munca pe primul loc" - cofinantat din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operational Regional Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013, Axa prioritara 5 "Promovarea masurilor active de ocupare", Domeniul major de interventie 5.1 "Dezvoltarea si implementarea masurilor active de ocupare".
Partenerii in implementarea acestui proiect sunt Centrul pentru Reintegrarea Somerilor Craiova, Tinguely International BV, Facultatea de Stiinte Sociale - Universitatea Craiova si Institutul Social Oltenia. "La ora actuala, in Dolj sunt inregistrati peste 26.000 de someri, din care mai putin de jumatate primesc indemnizatii. Centrul pentru Reintegrarea Somerilor Craiova a fost infiintat la inceputul anului 2011 in cadrul proiectului 'Munca pe primul loc' si isi propune sa sprijine 3.000 de someri din regiunea Sud-Vest Oltenia, prin oferirea de servicii de informare, consiliere profesionala si mediere, precum si servicii de formare profesionala.
Acesti oameni inseamna tot atatea povesti de viata", a declarat Tania Levcenco, manager de relatii cu comunitatea in cadrul proiectului. Unul dintre cei care urmeaza cursurile de recalificare este Nicolae Rotaru (46 de ani). "Fac un curs de IT, poate am mai multe sanse. Am fost electrician 24 de ani, sotia este asistent medical cu jumatate de norma, castiga 480 lei/luna. Am datorii la intretinere, ma mai ajuta parintii si socrii cu bani, din pensii. Am cautat peste tot de lucru, dar am fost respins din cauza varstei", spune Nicolae Rotaru, tatal a doi copii. Aurica Tanjala (41 de ani) are si el o vechime de 21 de ani in campul muncii. "Am fost gardian public, apoi politist comunitar. Am fost disponibilizat cand s-au facut restructurari. De un an imi caut de lucru. Am fost perioade scurte pe la firmele de paza, dar nu sunt seriosi: platesc putin si uneori nici nu-ti dau banii", spune Tanjala. Mihaela Enea (22 de ani) urmeaza un curs de casieri. "Am terminat Liceul de Industrie Alimentara (LIA). S-au facut restructurari unde lucram si nu-mi gasesc de lucru, pentru ca toti imi cer experienta. Dar eu am terminat liceul de scurt timp, de unde sa am experienta?", se intreaba Mihaela.