158 de firme doljene au obtinut esalonari la plata datoriilor catre stat, in conditiile in care mii de companii au sume restante catre bugetul de stat. In timp ce Fiscul sustine ca ordonanta este un succes, pentru ca au fost esalonate datorii ale firmelor de 26,5 milioane de lei, mediul de afaceri spune ca au apelat la esalonari foarte putine firme din totalul celor care se plang ca nu pot plati darile la stat.
Un numar de 158 de firme doljene au gasit portita sa se redreseze din punct de vedere fiscal, dar au avut si resursele necesare, pe care sa le prezinte Fiscului local drept garantii. De la aparitia OUG 29/2011 si pana acum, 203 firme doljene au cerut Fiscului local esalonari la plata datoriilor acumulate catre stat. Dintre acestea, doar 158 de cereri au fost aprobate de Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, 15 sunt in curs de solutionare, iar 30 de cazuri au fost respinse. "Pana acum au fost esalonate la plata 26,5 milioane de lei, pe o perioada de pana la cinci ani sau fix pe cinci ani. Majoritatea cererilor respinse au fost pentru ca agentii economici fie nu aveau garantii suficiente, fie garantiile nu acopereau obligatiile restante ale firmelor", a spus directorul executiv adjunct al DGFP Dolj, Mihai Antonescu. Potrivit OUG 29 cu modificarile ulterioare, agentii economici care au probleme pricinuite de piata sau care au prins o conjunctura economica proasta din diverse motive pot sa isi esaloneze datoriile pe maximum cinci ani intocmind un dosar catre Fisc ceva mai greu decat cel depus la banca pentru obtinerea unui credit. Garantiile materiale ce trebuie depuse vor fi de 132% din valoarea sumei esalonate la plata. Adica, daca o firma are de esalonat datorii de 100.000 de lei, atunci trebuie sa aduca garantii materiale de 132.000 de lei. Cladirile, halele, utilajele trebuie sa fie negrevate de sarcini, adica sa nu mai fi fost depuse ca garantie sau gaj (in cazul bunurilor mobile) la alti creditori. Necesitatea depunerii unor garantii uriase a facut ca multe firme cu datorii catre stat sa nu poata sa isi esaloneze darile la stat. Mai mult decat atat, evaluarea bunurilor puse garantie se face de evaluatori individuali platiti de firma in cauza, dar evaluarea activelor nu poate fi mai mare decat sumele stabilite in grila de evaluare a notarilor.
Printre firmele care au reusit sa plateasca esalonat datoriile catre Fisc se numara societați mari, care au avut probleme pe perioada crizei. "Din punctul nostru de vedere, aceasta ordonanta este un succes, pentru ca sunt firme mari, care au avut probleme pe perioada crizei si acum au posibilitatea sa achite obligatiile restante, conform graficului de esalonare, dar si obligatiile curente, care, astfel, nu mai devin arierate. Pe de alta parte, garantiile acestor firme au fost suficiente si ele au putut sa isi esaloneze astfel datoriile", a precizat directorul Antonescu. In Dolj activeaza cateva mii de firme cu datorii la stat, dar numai 203 au avut posibilitatea sa ceara esalonari la plata datoriilor. Curios ca, dintre acestea, cele 158 care au primit deja acceptul Fiscului isi vor esalona sume uriase, de 26,5 milioane de lei. Grosso modo, fiecare firma din cele 158 are, in medie, o datorie de 168.00 de lei esalonata pe perioade de la sase luni la cinci ani.

21 de firme au pierdut esalonarile

Au existat si agenti economici care nu s-au putut tine de graficele de esalonare a datoriilor, pentru ca trebuia sa achite atat datoriile restante, esalonate, cat si pe cele curente. "21 de firme au pierdut esalonarile pentru ca fie nu au putut sa plateasca rata esalonata, fie nu au avut posibilitatea sa achite datoriile curente, nici dupa ce au trecut cele 30 de zile de pasuire peste termenul legal de plata", a spus Antonescu. In plus, pe OG 30/2011, care modifica OUG 29, firmele cu datorii la stat pot beneficia de bonificatii de 50% din penalitatile de intarziere si de 25% din majorarile de intarziere existente pana la 1 iulie 2010, daca isi achita debitul integral pana la 1 iunie 2012. Reprezentantii DGFP Dolj sustin ca, pana acum, "s-au sters (scutit la plata) sume de 487.846 de lei, pe OG 30, pentru 254 de firme", a afirmat Antonescu.

Mediul de afaceri: Cine nu esaloneaza datoriile intra direct in insolventa!

Vicepresedintele Consiliului National al Intreprinzatorilor Particulari Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Valentin Cristea, a precizat ca firmele care au depus actele la Fisc pentru esalonari au "aplicat ca la banca, dar, in loc sa-si faca dosarul de banca, l-au facut pe cel pentru Fisc. Firmele nu au garantii materiale care sa poata sa fie puse la Finante. Patronii isi fac si ei calcule privind garantiile, sumele de plata lunare, la fel ca la banca". Reprezentantul mediului local de afaceri a mai precizat ca este o discrepanta prea mare intre numarul de firme cu datorii in tot judetul si numarul celor carora li s-au acceptat esalonari, astfel ca patronii "nu mai au incredere ca isi pot salva firmele si de aceea multi nu s-au dus la Finante sa ceara esalonari. Iar cine nu isi esaloneaza datoriile intra direct in insolventa sau chiar in faliment. Cand iti pierzi speranta ca vei mai putea salva firma, urmatorul pas este sa-ti ceri insolventa".