Senatorul GHEORGHE POP i-a adresat o intrebare Ministrului Administratiei si Internelor, Gabriel Berca.
Obiectul intrebarii - Distributia banilor din fondul de rezerva

In cadrul sedintei de saptamana trecuta a Guvernului Romaniei, s-a luat o hotarare de guvern privind alocarea de bani din Fondul de Rezerva al Guvernului la dispozitia primului-ministru catre administratiile locale, hotarare ce vizeaza acele administratii care au in derulare proiecte pe fonduri europene sau au acumulat datorii mari.
Avand in vedere ca M.A.I. centralizeaza, in cazul alocarii de bani din fondul de rezerva, datele primite din teritoriu, institutiile din teritoriu fiind cele care propun administratiile prioritare la primirea de bani din fondul de rezerva, in urma analizelor cererilor de finantare venite de la unitatile administrative din judete, va adresez dumneavoastra aceasta intrebare.
De asemenea, in raspuns s-a stipulat ideea cum ca
Desi insistati sa convingeti ca analiza cererilor se face obiectiv, la repartizarea de fonduri din 2011, de exemplu, majoritatea primariilor care au primit bani au fost acele primarii apartinand partidelor aflate in coalitie. Regretabil, observ ca exact acelasi lucru se intampla si azi. Va amintesc ca totusi exista si alte primarii, apartinand mai ales opozitiei, care nu au primit niciun ban, in ciuda unor dificultati financiare mult mai mari.
In acest sens, doresc sa va adresez, domnule ministru, urmatoarele intrebari:
1. Cand se vorbeste despre obiectivitate in dispunerea alocarii de fonduri guvernamentale, care sunt criteriile care avantajeaza primariile coalitiei si care sunt criteriile care descalifica primariile opozitiei?
2. Verifica in vreun fel M.A.I. institutiile din teritoriu si veridicitatea actelor decizionale atunci cand trimit date despre situatiile unitatilor administrative din judete?
3. Ce criterii s-au luat in calcul atunci cand s-a decis care unitati administrative din judetul Salaj vor primi bani din fondul de rezerva al Guvernului, in urma Hotararii de Guvern de saptamana trecuta?