Reprezentantii a 14 ambasade din intreaga lume, a 60 de firme din Oltenia, ministri, presedintele Senatului Romaniei si primari de municipii din cele cinci judete ale regiunii vor participa incepand de azi, timp de doua zile, la primul forum economic regional organizat in Oltenia
Azi va debuta cel mai important eveniment economic organizat in Oltenia. Structurat pe patru sectiuni - industrie, agricultura, energie si turism -, forumul este organizat de Institutia Prefectului Dolj si Fundatia Constantin Popeci in parteneriat cu Universitatea din Craiova. Principalul obiectiv al organizatorilor este sa prezinte investitorilor straini, intr-un mod integrat, oportunitatile zonei. Nu mai putin de 60 de reprezentanti ai firmelor din Oltenia vor fi prezenti la forum si vor incerca sa aduca in discutie problemele cu care se confrunta mediul de afaceri, dar si sa gaseasca solutii si sprijin de la autoritatile centrale si locale. "Este un forum al tuturor oltenilor. Am invitat toti parlamentarii din regiune, toti presedintii de consilii judetene, primarii de municipii. Este un inceput pentru ceea ce inseamna coagularea tututor capilor de decizie din Oltenia. Eu cred ca punctul forte al Olteniei este forta umana de calitate. Avem un centru universitar dezvoltat si nu stiu cati se pot lauda cu asta", a declarat prefectul de Dolj, Nicolae Giugea. El a precizat ca printre invitatii care si-au confirmat prezenta la Craiova se numara presedintele Senatului, Vasile Blaga, ministrul administratiei si internelor, Gabriel Berca, ministrul economiei, Lucian Nicolae Bode, ministrul agriculturii, Stelian Fuia, si reprezentantii a 14 ambasade de pe intreg globul. "Vor fi 210 participanti. La inceput ne-a fost teama ca nu se prezinta, apoi ca nu este spatiu suficient, dar Universitatea din Craiova ne-a fost de un real folos", a spus prefectul, care a precizat ca, pe viitor, in Banie s-ar putea organiza si un forum pe agricultura. Giugea i-a prezentat ieri si pe moderatorii discutiilor pe cele patru teme majore ale evenimentului: pe agricultura - Friedman Andreas-Ladislau - manager general Agrifarm SRL, pe industrie - Dan Cherciu - SC Polisea, pe turism - Gabriel Vladut - Manager IPA-CIFAT Craiova. Constantin Balasoiu, absent motivat ieri, va modera discutiile despre energie.
Investitiile sunt tinta

Dan Cherciu a declarat ca scopul dezbaterilor este acela de a incuraja venirea investitorilor in zona. "Vom face o introducere pentru musafirii nostri, legata de situatia actuala, dar mai ales de perspectiva. Vrem sa incurajam investitii noi, inclusiv prin prezentarea unor afaceri de succes. Vom incerca sa dezbatem ceea ce pot face autoritatile ca mediul economic din Oltenia sa devina mai atragator", a spus Cherciu. "Sunt un agricultor din zona si sunt un garant ca un investitor strain poate investi aici cu incredere. Agricultura este copilul orfan al economiei, cum spunem noi, agricultorii. Noi putem produce mult, dar produsele trebuie inmagazinate, depozitate", a spus Friedman Andreas-Ladislau. "Turismul este intr-o continua dinamica la nivel mondial. Oltenia are un potential foarte mare in privinta turismului, dar cu o imagine relativ gri, putin cunoscut la nivel mondial. Doua teme vrem sa abordam: schimbarea imaginii din exportator in importator de turisti, bazata pe servicii de calitate si posibilitatea de investitii la nivel regional. Vom vorbi si despre turismul de nisa, vom accentua zona balneoclimaterica. Vrem teme legate de turismul dunarean. Avem un potential in continua dezvoltare, deoarece exista cai de comunicare cu turismul international", a declarat Gabriel Vladut.