Salariatii societatii sunt suparati ca deplasarile directorului Marin Stancu nu le-au adus pana acum comenzi. Avioane SA nu figureaza pe lista societatilor prezente la Paris Air Show - Le Bourget si Singapore Airshow, desi directorul a calatorit acolo.
Deplasarile in strainatate ale directorului Avioane Craiova SA, Marin Stancu, au iritat spiritele in fabrica. Salariatii sunt deja cu nervii in piuneze din cauza ca societatea nu are bani sa-i plateasca, neavand comenzi. În cele opt luni de directorat, Marin Stancu ar fi bifat deja deplasari in Franta, Israel, Japonia si Singapore. "A plecat la Paris imediat dupa ce a fost instalat director. În februarie 2012, a plecat la Singapore Airshow singur. Pai cum sa pleci la show fara avion, ce prezinti acolo?", spun surse din fabrica. Salariatii mai sunt suparati ca pana acum nu au nici o veste despre cele doua aparate IAR 99 Soim promise de MApN pentru reparatii in 2012. În consecinta, ultima sedinta a Consiliului de Administratie (CA) a fost incendiara. "Directorul va pleca in strainatate numai cu acceptul CA. Daca pleaca de capul lui, nu i se vor mai deconta cheltuielile", spun sursele citate. "Nu este nimic adevarat. Am toate aprobarile necesare", afirma, la randul sau, Marin Stancu. Presedintele CA, Dan Codescu, a precizat ca au fost unele discutii legate de oportunitatea acestor deplasari. "Nu pot vorbi despre ceea ce a fost inainte ca eu sa fiu presedinte de CA. Într-adevar, directorul nu poate sta tintuit in fabrica, trebuie sa circule, sa caute contracte", spune Codescu. În acest sens, in ultimele luni au aparut mai multe tensiuni, iar salariatii sustin ca administratorii din Bucuresti vor sa tina sedintele in Capitala, in timp ce directorul vine sporadic in Craiova, fiind cazat la hotelul de langa poarta unitatii. Daca acest sistem de management este eficient, vom vedea in perioada urmatoare.
Singapore Airshow este cel mai mare show aviatic din Asia, iar editia din acest an a fost organizata in perioada 14-19 februarie. Din Romania au fost inregistrate opt firme: Aerofina SA Bucuresti, Aerostar SA Bacau, IAR Ghimbav, GIAR SA, IAROM SA, INCAS, Romaero Bucuresti si Tormen Sky. Paris Air Show - Le Bourget a avut loc in perioada 20-26 iunie 2011. Printre cele 14 companii romanesti prezente au mai fost, pe langa cea mai mare parte a firmelor de mai sus, si Turbomecanica Bucuresti, Straero SA, Romtehnica SA si Alro Slatina. Oficial, Avioane Craiova SA nu exista in lista acestor targuri internationale aeronautice. În octombrie 2012, Japonia va gazdui un alt eveniment de anvergura, la Nagoya, insa nu este anuntata pana acum nici o firma din Romania.

Avioane, vizitata
de Corpul de control al MECMA

Potrivit unor surse din cadrul societatii, corpul de control al Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) se afla in prezent la Avioane Craiova pentru a verifica mai multe aspecte referitoare la activitatea societatii. Printre aspectele controlate s-ar afla situatia platilor catre salariati, a comenzilor, a masurilor administrative luate in ultima perioada. Verificarile se pare ca au fost declansate in urma unei reclamatii. Pe de alta parte, societatea este inca intr-o situatie economica foarte dificila. Consiliul de Administratie (CA) a convocat Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) in luna aprilie, pentru discutarea principalelor probleme ale societatii. "La sfarsitul lunii martie vom semna un contract-cadru cu MApN, prin care reparam, in prima faza, doua aparate IAR 99 Soim. Apoi incercam sa reluam colaborarea cu IAI Israel si sa facem rost de comenzi", spune Dan Codescu, presedintele CA.