Marea Britanie va introduce, incepand cu luna octombrie, taxa pe alimente de tip fast-food, alaturandu-se astfel altor tari europene, printre care Germania, Ungaria si Danemarca.
Incepand cu luna octombrie 2012, britanicii vor plati mai mult pentru produsele de patiserie, puiul la rotisor si carnatii inveliti in foietaj. Taxa, denumita de jurnalistii britanici "taxa pe produse de patiserie", este introdusa ca o masura de a combate obezitatea.
In prezent, alimentele de tip fast-food sunt scutite de TVA, dar odata cu adoptarea acestei masuri, taxa pe valoarea adaugata va fi de 20%, informeaza The Guardian.

Taxa pe fast-food, idee abandonata in Romania

Introducerea taxei pe fast-food a fost discutata si in Romania in urma cu doi ani, initiativa apartinand fostului ministru al Sanatatii, Cseke Atilla. Banii stransi astfel urmau sa fie folositi pentru spitale si medicamente.
Oficialii ministerului Sanatatii precizau la momentul respectiv ca pizza, shaorma, lactatele si apa minerala nu vor fi incluse in lista alimentelor de tip fast-food, care va viza doar produsele cu o cantitate mare de grasimi, dulciurile hiperconcentrate, produsele de patiserie si bauturile carbogazoase.