DeCeNews.ro : Anvelopele de iarna, obligatorii pana la 1 aprilie. Vezi daca le poti schimba

Tempereaturile ridicate din ultimele zile a facut ca, exceptand zonele de munte, zapada sa dispara de pe carosabil. In aceste conditii se pune intrebarea daca anvelopele de iarna mai necesita oportunitatea mentinerii pe automobile.
Zilele cu temperaturi ridicate au facut ca tot mai multi soferi sa ia cu asalt atelierele de vulcanizare pentru a-si schimbe anvelopele de iarna, contra unei sume de circa 50 de lei, cu cele de vara.
Potrivit normelor de circulatie pe drumurile publice, anvelope de iarna sunt obligatorii intre 1 noiembrie si 31 martie, daca soferul circula pe un drum acoperit de gheata, zapada sau polei. Aceasta inseamna ca, pe drum uscat, puteti circula cu cauciucuri de vara, fara a putea fi amendat.
Totusi in cazul in care doriti sa schimbati anvelopele de iarna cu cele de vara, dar va deplasati intr-o zona in care carosabilul inca mai este acoperit cu portiuni de gheata sau zapada, riscati amenzile prevazute in cazul circulatiei cu anvelope necorespunzatoare. Aceeasi problema o veti avea si daca in intervalul care mai este pana la sfarsitul lunii martie, mai ninge si ati schimbat anvelopele de iarna si sunteti prins cu automobilul pe drumurile publice.
Amenzile aplicate soferilor care circula cu anvelope de vara pe un carosabil cu zapada si gheata sunt cuprinse intre 600 si 1.400 de lei. De asemenea, politistul va va retine certificatul de inmatriculare.