Senatorul Ilie Sarbu, liderul Grupului Parlamentar al PSD, a transmis un comunicat de presa intitulat: "Ministrul Fuia e framantat de intrebari existentiale".

Ministrul agriculturii, Stelian Fuia, a reusit, in timp record, sa confirme faptul ca Executivul condus de Mihai Razvan Ungureanu nu este altceva decat un "guvern al clonelor". Desi tanar, domnul Fuia a preluat limbajul bolovanos al predecesorului sau, demonstrand, insa, si grave carente de exprimare.
Declaratia sa potrivit careia "gaina nu este o fabrica pe care sa o inchizi si sa nu mai faca oua, este un organism viu care face oua", ne indica faptul ca ministrul agriculturii e preocupat de intrebarea cine a fost mai intai: Oul sau Gaina?
Dincolo de comicul situatiei, raman problemele grave din sectorul agricol, pe care urmasul domnului Valeriu Tabara nu este capabil sa le solutioneze.
Sunt consternat de lejeritatea cu care se trateaza o problema punctuala privind aprovizionarea cu alimente a populatiei. Domnul ministru ar trebui sa stie ca piata nu le restituie nici macar jumatate din contravaloarea cheltuielilor de productie si nu asigura alimente de calitate, in cantitati suficiente si la preturi rezonabile consumatorilor.
Producatorii romani inteleg bine circumstantele economice actuale, insa tratamentul la care sunt supusi frizeaza ridicolul. Ajutorul de stat in cazul domeniului avicol poate fi suspendat numai in situatia in care dorim sa inchidem un sector in care au fost investiti foarte multi bani si care inca mai este functional.
In perioada de iarna, de obicei Romania importa un procent de oua de consum pentru acoperirea necesarului de pe piata interna de aproximativ 15-25 %, din alte state membre ale Uniunii Europene, in special din Polonia.
Din cauza faptului ca Polonia nu a imbunatatit sistemul custilor pasarilor, iar 95% din productia lor interna de oua provine de la gainile crescute in custi neimbunatatite, interzise in Uniunea Europeana incepand cu luna ianuarie a acestui an, Romania nu a mai importat oua de consum din aceasta tara, astfel oferta pe piata autohtona reducandu-se cu 10-25 %. Este vital ca membrii guvernului sa inteleaga necesitatea unui buget agricol solid, aferent pentru un sector agricol care are nevoie de investitii, astfel incat sa putem vorbi de continuarea activitatilor agricole la nivel national.
In acest sens, solicit, in calitatea mea de Senator al Parlamentului Romaniei, urmatoarele:
• Instituirea unei comisii care sa ancheteze modul de functionare al pietei de profil din Romania;
• Instituirea masurilor care sa permita producatorilor continuarea activitatilor, cu garantarea veniturilor;
• Evaluarea pagubelor produse de valul de frig si acordarea de despagubiri in vederea acoperirii costurilor de productie;
• Masuri de sustinere a fermelor care ofera material de reproductie;
• Sustinerea fermelor asociative sau integratoare;
• Aparitia, in regim de urgenta, a masurilor de sustinere a producatorilor romani de carne de pasare si oua pentru ca acestia sa fie competitivi pe piata europeana.