Senatorul Gheorghe Marcu, Presedintele Departamentui Mediul de afaceri, piata de capital si IMM, a transmis un comunicat de presa intitulat : "Despre competenta si responsabilitate".

La intalnirea avuta cu bordul Bursei de Valori Bucuresti, domnul Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, si-a rezumat intreaga gandire economica fata de politica fiscala a guvernului Ungureanu, in urmatoarea fraza: ' E adevarat ca daca vom continua cu un sistem fiscal care te impovareaza, iti scoate ochii din cap, si-ti da o singura sansa, sa faci evaziune fiscala... '.
Foarte bine ca domnul guvernator ' s-a bagat in ograda altora ', respectiv a Ministerului de Finante, cu asemenea idei. Insa, ma aflu acum intr-o adevarata dilema, datorita diferentelor de opinii, cu privire la politica fiscala, dintre Mugur Isarescu si Primul - ministru al Romaniei. Il rog, asadar, pe Guvernatorul BNR sa precizeze care este pozitia explicita a domniei sale, fata de domenii de interes national, in chiar ' ograda ' pe care o pastoreste.
Ma intereseaza pozitia Guvernatorului BNR fata de politicile de creditare din Romania. Il rog sa precizeze cat este costul total al unui credit (in cote procentuale) pentru o persoana juridica sau fizica romana si cu cat este acesta mai mare fata de cel din Germania sau Franta?
Rog sa faca precizarile necesare daca socoteste ca alaturi de politica fiscala are aceeasi importanta si politica de creditare pentru dezvoltarea mediului de afaceri romanesc. Stiind ca politica de creditare este o parghie economica de interventie a guvernului in economie, considera ca trebuie eliminat rolul statului in economie?
In plus, atat timp cat depozitele banesti ale populatiei, cat si ale operatorilor economici din Romania sunt in ' ograda domniei sale ', garantia acestora nu trebuia sa fie asigurata de institutia care coordoneaza acest sector, respectiv BNR si nu de Guvernul Romaniei?
Nu il voi intreba care este opinia domniei sale privind dezvoltarea capitalului autohton, fiindca in 1999, cand era prim - ministru al acestei tari, a hotarat instrainarea intregului sistem bancar romanesc.
Fiind intrebari care ii framanta pe multi romani, ma astept ca domnul Guvernator sa faca precizarile necesare pe masura responsabilitatii domeniului pe care il coordoneaza, iar acestea sper ca nu vor intarzia sa apara.