B365.realitatea.net informeaza: Hala Matache vandalizata de hoti
Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a cerut duminica primarului general, Sorin Oprescu, sa protejeze monumentul istoric de actele de vandalism din ultima perioada si sa recupereze obiectele furate. Hala Matache se afla pe traseul viitorului bulevard Uranus, proiect contestat in instanta, in repetate randuri, de mai multe ONG-uri. Primaria Capitalei sustine ca a luat masurile legale pentru a proteja cladirea Hala Matache.
"Ministrul Culturii cere imperativ Primariei Generale a Municipiului Bucuresti, personal domnului Primar General Sorin Oprescu, precum si Prefecturii Municipiului Bucuresti si institutiilor abilitate sa actioneze urgent si energic pentru stoparea actelor de vandalism, recuperarea furturilor, identificarea si pedepsirea faptasilor", se precizeaza intr-un comunicat de presa remis, duminica, B365.ro.
Conform sursei citate, ministrul Hunor a solicitat Directiei pentru Cultura si Patrimoniu a Municipiului Bucuresti un raport detaliat asupra situatiei de la fata locului.
Hala Matache, monument istoric de clasa B, se afla pe traseul proiectat al noii magistrale rutiere Buzesti-Berzei. Initial, Primaria Capitalei a vrut sa o demonteze si sa o mute mai in spate fata de amplasamentul actual. Dupa interventia Asociatiei Salvati Bucurestiul, Inspectoratul de Stat in Constructii a oprit lucrarile pe Bd. Uranus, iar Primaria Capitalei a intrat la negocieri cu Ministerul Dezvoltarii. In urma discutiilor s-a ajuns la un acord. Cele doua institutii au stabilit sa se ia masuri de conservare si punere in siguranta pana la demararea unui proces de restaurare a monumentului istoric.
Prin urmare, responsabilitatea pentru paza si integritatea Halei Matache revine Primariei Generale a Municipiului Bucuresti, sustine Ministerul Culturii.
In replica, reprezentantii municipalitatii spun ca au luat masurile legale pentru a proteja cladirea monument istoric Hala Matache.
"Astfel, a fost inchis perimetrul, au fost construite grilaje in scopul prevenirii actelor de vandalism, s-a acoperit constructia cu materiale de calitate pentru a preveni infiltratiile de ape meteorice, s-au scos scarile de acces catre acoperis si s-au asigurat patrule ale Politiei Locale", sustin oficialii Primariei Capitalei care au adaugat ca in perioada urmatoare, Directia de Infrastructura si Servicii Publice din PMB va initia un proiect de hotarare de Consiliul General prin care se va solicita modificarea indicatorilor tehnico-economici, astfel incat sa fie alocate fonduri in vederea conservarii obiectivului.
"Consideram ca faptele care tin de violarea proprietatii, semnalate de ministrul Kelemen Hunor, sunt de natura penala si este de competenta si datoria organelor statului abilitate in acest sens sa actioneze pentru stoparea lor", au conchis oficialii PMB.
Curtea de Apel Cluj a suspendat, la sfarsitul anului trecut, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) si autorizatia de construire pentru Bulevardul Uranus. Victoria ONG-urilor nu pune insa capat lucrarilor. Primaria Capitalei a dobandit noi autorizatii care ii permit sa lucreze in continuare in centrul Capitalei pentru Diametrala Nord-Sud.
Printre procese si contestatii, Primaria Capitalei a inaugurat totusi doua tronsoane din prima etapa a Bulevardului Uranus. La sfarsitul anului trecut a fost inaugurat un tronson de 400 de metri intre Piata Virgiliu si Vasile Parvan, si un alt segment de 600 de metri intre Piata Victoriei si Strada Occidentului. Primarul general, Sorin Oprescu, spunea in decembrie ca va termina in intregime prima etapa, cuprinsa intre Piata Victoriei si Vasile Parvan in primavara lui 2012.