Cotidian ul informeaza : Falimentul moral al presei facute la comanda politica. "Lovitura de stat" a USL anuntata pentru joi nu a avut loc
Presa portocalie si-a mai tras un autogol de zile mari. Un articol care trebuia si a fost exploatat de PDL a intrat in categoria marilor dezinformari ale opiniei publice. Efectele intoxicarii: Sever Voinescu s-a mai facut inca o data de ras, iar o televiziune a uitat de mortii si sinistratii acestei ierni.

Evenimente inventate pentru uzul PDL

Joi dimineata, sub titlul "Actiuni de propaganda la meciul Stelei de diseara", EVZ publica un scenariu abracadabrant. In prima parte a articolului se arata ca "Dan Voiculescu a ordonat actiuni de provocare a publicului prezent la meciul dintre Steaua si Twente". Provocarea urma sa se faca astfel: un consilier al lui Voiculescu urma sa imparta fluturase pro Basescu unor suporteri olandezi (!), care ar fi trebuit sa scandeze lozinci pro Basescu, ceea ce ar fi atras reactia suporterilor romani, care trebuiau sa scandeze in replica lozinci anti-Basescu. Dar asta nu era totul. Complotul era mult mai amplu. In articol ni se mai spune ca PSD urma sa introduca in stadion sub supravegherea lui Claudiu Craciun (protestatarul aripii moderate si a activistilor de mediu din Piata Universitatii - n.a.) bannere "infasurate pe corpul" a "zeci de fete" mizand pe faptul ca in cazul doamnelor si domnisoarelor controlul corporal este mai lejer. Tot conform celor de la EVZ, iadul anti-Basescu, adica scandari a 40.000 de spectatori, trebuia sa se produca la inceputul reprizei a doua, cand "cred ei (organizatorii actiunii - n.a.) ca impactul mediatic ar fi maxim".
Demn de mentionat este faptul ca informatiile nici macar nu erau aflate "pe surse", ele fiind prezentate ca fiind certe, este adevarat, intr-un articol nesemnat. Evident, absolut nimic din ce a informat EVZ nu s-a confirmat. Si nici n-avea cum, pentru ca, indiferent cate reprosuri se pot aduce liderilor USL, ca nu sunt intregi la cap nu se poate spune. Articolul SF prezentat de EVZ reprezinta culmea ridicolului din presa romana si a depasit deja celebrele articole despre "masini de facut dolari" si "stocurile de droguri" "gasite" de presa FSN-ista in 1990 in sediile PNL si PNTcd. Dar ca si atunci, si acum, a fost vorba de un articol care trebuia sa dea prilejul Puterii sa atace Opozitia.

Sever Voinescu nu a ratat ocazia de a se face de ras

Evident, netinand cont de gradul ridicat de ridicol al articolului, liderii PDL au actionat in baza lui. Intr-un cadru oficial (conferinta de presa), deputatul PDL de Prahova, si totodata purtatorul de cuvant al partidului, Sever Voinescu, a declarat: "Am vazut in presa o informatie care face parte din categoria lucrurilor am trait s-o vad si pe asta. Am inteles ca la meciul de diseara domnul Dan Voiculescu pregateste raspandirea unor fluturasi pro-Basescu in tribune, ceea ce ma amuza. Asta inseamna fie ca domnul Dan Voiculescu a devenit fan al presedintelui Basescu, fie probabil oamenii domniei sale au gresit fluturasii. Inteleg ca e pregatit sa faca asta, sigur, mizand probabil pe fel de fel de scenarii seci tipice perioadei de dinainte de ‘89". Prin iesirea sa pe acest subiect, Sever Voinescu a reusit - nu este pentru prima data - sa se faca de ras, pentru ca, mai mult ca sigur, telespectatorii nu i-au luat in seama astfel de bazaconii.
Mai mult, conform unor informatii ulterioare, aparute pe televiziuni, si "organele de ordine competente" au demarat verificari in teren.

Diversiunea a reusit partial

Articolul din EVZ si-a atins partial scopul. Doua televiziuni de stiri au preluat si au rostogolit subiectul ore in sir, ecranand astfel informatii referitoare la sinistrati, la mortii inregistrati in localitatile acoperite de zapada, la cartierele bucurestene ramase (din nou) in bezna etc. Moderatoare tv care au dat dovada de un amatorism cumplit (aceasta in cazul in care nu au actionat si ele la ordin) au facut eveniment national din acest subiect, desi aveau invitati in platou care le cereau sa nu puna pe tapet o situatie inexistenta. Si asta dupa ce li s-a si explicat ca in Italia mass-media nici macar nu a facut stire din bannerul politic impotriva reginei Angliei (de la meciul Milan - Arsenal de miercuri - n.a.) sau ca nimeni nu a avut vreo reactie dupa ce, in octombrie 2011, pe Karaiskakis, la meciul Olympiakos - Dortmund, suporterii greci au desfasurat o panza uriasa cu Angela Merkel in uniforma nazista.

EVZ a tinut steagul sus pana in minutul 90!

Ridicolul situatiei s-a pastrat pana la miezul noptii. Desi era publicat de dimineata, in timpul desfasurarii meciului Steaua - Twente, articolul cu pricina a fost urcat in pozitie centrala pe site-ul EVZ, chiar alaturi de cel care prezenta live-text evolutia celor doua echipe. Si aceasta in ciuda faptului ca, inainte de inceperea meciului, unul dintre principalii "provocatori", Claudiu Craciun (pentrul uzul autorilor de scrieri SF, trebuie precizat ca acest Claudiu Craciun nici macar nu este agreat in cercurile liberale si social-democare - n.a.) tocmai preciza ca nu este amator de fotbal si ca nici nu s-a pus problema sa mearga la stadion. Cum la meci nu s-a inregistrat nici un eveniment anti-Basescu, imediat dupa fluierul final al arbitrului, articolul a fost retras de pe partea vizibila a site-ului. Care articol nici macar nu a inregistrat un succes de casa, desi probabil s-a vrut sa concureze cu televizarea "fundului lui Boc".

Mic indreptar privind articolele la comanda politica

Exista mai multe tipuri de articole de presa care intra in categoria comenzilor politice. Va prezentam principalele 3 tipuri de articole din categoria mai sus mentionata:
1. Articole care inventeaza un eveniment, dupa care liderii politici din zona Puterii vin cu reactii.
In aceasta categorie intra articolul mai sus descris. In campania electorala din 2009, Traian Basescu a facut numeroase afirmatii socante - sa ne amintim de "sarea" pe care vroia sa puna mana Voiculescu si de "Posta" care trebuia sa o preia Vantu - iar cand era intrebat de unde are informatiile, raspunde nonsalant ca "a citit in presa".
2. Liderii politici lanseaza acuzatii la adresa Opozitiei, dupa care in presa portocalie apar articole care "jusitifica" respectivele acuzatii.
A se vedea declaratiile lui Traian Basescu referitoare la "capcanele" pe care Victor Ponta si Marian Oprisan ar fi vrut sa i le intinda prin solicitarea decretarii starii de urgenta in Vrancea. A doua zi in EVZ a aparut un articol in care se prezentau firmele "de casa" ale lui Oprisan care urmau sa primeasca fara licitatie contracte de deszapezire (licitatia se elimina in caz de stare de urgenta - n.a.).
A se vedea si reportajul facut de Realitatea TV "dintr-o carciuma" de la marginea Bucurestiului, dupa ce premierul Ungureanu a declarat ca in comunele sinistrate, militarii deszapezesc, iar localnicii stau la caldura si la carciuma.
3. Articole referitoare la disensiunile din cadrul Opozitiei.
A se vedea puzderia de articole din EVZ si "Adevarul" din ultimele zile din care reiese ca intre liderii USL ar fi un razboi total, atat la centru cat si in teritoriu. Culmea a atins-o o relatare din EVZ de la mitingul USL de la Arcul de Triumf, aparuta sub titlul "Crin si Mazare la un pas de bataie", evident un nou "eveniment" petrecut in imaginatia autorului articolului.