Un student craiovean arata de ce este bine ca tinerii de varsta lui sa-si foloseasca inteligenta in scop pozitiv, invatand sa faca bani pe Bursa. Ideile tanarului sunt sustinute de un cadru universitar, si el investitor pe Bursa, si de catre alti "jucatori" activi. Specialistii de pe piata de capital argumenteaza de ce este 2012 un an propice pentru investitii in actiuni.
Mihai Ionel Dumitrescu are 23 de ani si este masterand la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor din Craiova. El a descoperit o cale de a face bani in mod legal, utilizand cunostintele acumulate, comparativ cu alti tineri care isi folosesc inteligenta in scopuri negative, cum ar fi clonarile de carduri sau alte asemenea lucruri. "Eram in anul doi de facultate. A venit un prieten la mine - student in acelasi an - sa-mi spuna ca a descoperit o cale de a face bani: investitia in actiuni pe Bursa. Am venit la broker, am stat de vorba, iar in aprilie 2008 am facut prima tranzactie. Initial am investit 500 de lei, apoi a inceput sa-mi placa... In facultate abia in anul trei invatam cate ceva despre Bursa, jucand cu un portofoliu virtual. Dar, la momentul cand am inceput eu sa cumpar actiuni, nu stiam mare lucru despre piata de capital", a povestit Mihai. Tanarul a spus ca, la inceput, a fost ajutat de catre colegi si de brokeri sa inteleaga tainele Bursei, apoi s-a nascut competitia: "Eram un grup de patru colegi care jucam pe Bursa. Vorbeam intre noi, vedeam cine a mai castigat, pe ce actiuni. Acum arunc o privire asupra cursului in fiecare zi. Citesc fluxurile de stiri financiare, sunt abonat la Wall Street Journal si la alte publicatii financiare, imi vad portofoliul de actiuni direct pe telefonul mobil". La ora actuala, craioveanul se poate lauda ca anticipeaza cotatiile actiunilor, citeste stirile economice si financiare zi de zi, este la curent cu noutatile si isi foloseste abilitatile de investitor intr-un mod agreabil si interesant.

...Ar putea sa "parieze" pe actiuni

Mihai a explicat de ce crede el ca tinerii trebuie sa invete sa faca tranzactii pe Bursa, in loc sa cloneze carduri sau sa joace jocuri de noroc. "Sunt multi studenti care au bani si pariaza la jocuri de noroc, la pariuri sportive. Ori tot la fel de bine ar putea sa 'parieze' pe actiuni si invata, in acelasi timp, cum sa fie investitori pe termen lung. Multi nu au incredere ca pot juca pe Bursa, de teama sa nu piarda bani, dar poti incepe cu banii de care nu ai nevoie in urmatoarea jumatate de an, iar la inceput poti fi speculator pe Bursa. Eu am investit in actiuni SIF si, de la o pierdere de 30-40%, acum sunt pe plus. Deci, se poate!", a spus Mihai. Tanarul masterand este de parere ca multi dintre cei care ar putea intra pe Bursa se tem sa faca acest pas, cu gandul ca a fi actionar la o companie este ceva iesit din comun sau ca pierd banii investiti. Uneori pot fi pierderi, alteori castiguri, depinde cat de mare este riscul asumat de fiecare.
Un investitor cu experienta pe Bursa, sa-i spunem E.I., lucreaza ca specialist IT la o companie din Craiova si "pariaza" de ani buni pe actiuni. "Prima investitie pe Bursa a fost in anul 2005. Am inceput sa investesc pentru ca eram foarte interesat de ce se intampla in economie, citeam ziarele de profil si urmaream cu interes emisiunile care abordau subiecte economice. Cei care vor sa intre acum pe Bursa au marele avantaj de a cumpara la preturi foarte mici raportate la performantele economice ale companiilor. Ar fi pacat sa nu profite de aceasta sansa", a spus investitorul E.I. Specialistul IT sustine ca aceia care nu au prea mult timp la dispozitie sa urmareasca piata bursiera pot merge pe "actiuni solide gen Transgaz, Traselectrica, Fondul Proprietatea". Cei care au timp pot opta, pe langa acestea, pe actiunile companiilor mici "care au scazut foarte mult, in ciuda rezultatelor bune pe care le-au afisat chiar si pe timp de criza". Craioveanul recomanda investitiile pe termen lung pentru cei care doresc sa-si dezvolte cu adevarat abilitatile pe piata de capital: "Cred ca investitia pe termen lung fara prea multe speculatii poate aduce rezultate mult mai bune. Daca ne uitam in urma, cine ar fi cumparat acum 10-12 ani actiuni solide din indicele BET si nu ar fi umblat deloc la portofoliu pana astazi si-ar fi inmultit banii investiti de aproximativ 15 ori, cu toate scaderile care au avut loc in ultimii patru ani. In anul 2012 cred ca actiunile celor cinci SIF-uri au cele mai mari sanse sa redevina atractia Bursei din mai multe motive, cum ar fi: ridicarea pragului la SIF-uri, aprecierea actiunilor Erste Bank, probabilitatea acordarii de dividende, pe fondul profitabilitatii de anul trecut".