AGERPRES informeaza : Pentru Ilie Sarbu, declaratia privind scaderea TVA la alimente reprezinta "o fumigena cu iz de minciuna"
Liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sarbu, considera ca declaratia ministrului Agriculturii Valeriu Tabara privind reducerea TVA la produsele alimentare "seamana izbitor" cu cea a ministrului Muncii Sulfina Barbu si a democrat-liberalului Sorin Frunzaverde privind cresterea salariilor si pensiilor cu 5% incepand cu luna aprilie a acestui an si reprezinta "o tactica banala" si "o fumigena cu iz de minciuna" de a incerca redresarea situatiei "dezastruoase" din tara.
"Raman surprins ca dupa atatia ani de zile ministrul agriculturii, Valeriu Tabara, isi aminteste astazi de propunerea PSD privind reducerea TVA la produsele de baza, o lupta pe care, din 2006 incoace, am purtat-o neincetat pentru promovarea si realizarea sa, dar fara niciun folos, din pacate. Daca cele doua propuneri legislative pe care le-am initiat au fost respinse de camerele Parlamentului cu o inconstienta revoltatoare, pe 19 octombrie 2010 legea privind scaderea TVA-ului la 5% la alimentele de baza (paine, carne, lapte, ulei vegetal si zahar) a fost adoptata din greseala de toti deputatii PDL, cu unanimitate de voturi - 290, in frunte cu ministrii Valeriu Tabara, Valerian Vreme, Ioan Botis si Elena Udrea. Desigur, presedintele Romaniei nu a vrut sa o promulge, trimitand-o spre reexaminare Senatului, iar acesta respingand-o intr-un final", afirma social-democratul prin intermediul unui comunicat de presa remis vineri.
In opinia sa, TVA-ul scazut la alimentele de baza reprezinta o sansa foarte mare pentru producatorii agricoli romani, care "sunt fortati" din cauza concurentei cu producatorii europeni sa-si restranga activitatea sau sa accepte sa vanda unor intermediari "cu preturi de nimic".
Ilie Sarbu sustine ca marirea TVA la 24% a dus "la cresterea evaziunii fiscale", in conditiile in care, in Romania, evaziunea, in ultimii 5 ani, "a fost in crestere", asa incat o scadere a TVA pentru produsele agro-alimentare ar duce la reducerea evaziunii.
"Se stie ca Romania e una din putinele tari europene care n-au TVA diferentiat pentru produsele alimentare si agricole si ca aplica una dintre cele mai mari cote de TVA pentru produsele alimentare (24%). Iar acum, in plina iarna, cu protestatari ce bat la portile ferecate ale Guvernului, un ministru se trezeste dintr-un somn adanc de veacuri, descoperind parca, cu naivitatea copilului de cinci ani, o solutie minune pentru a mai indulci viata cenusie a romanilor: reducerea TVA-ului la alimente", mai afirma senatorul PSD.
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara, a spus joi, intr-o conferinta de presa, ca reducerea sub 10% a Taxei pe Valoarea Adaugata la produse alimentare si scaderea nivelului accizelor reprezinta doua probleme care trebuie discutate in perioada urmatoare.