Toposurvey a castigat un proiect european pentru achizitionarea de echipamente si aparatura geodezica. Aflati din GdS cum a reusit compania sa acceseze bani europeni si cum au contribuit acestia la dezvoltarea afacerii.
Irinel Gresita este un tanar inginer din Craiova, care la cei 37 de ani ai sai se lauda ca a "pierdut timpul" prin facultati si cu afacerile. Enumera vreo doua facultati, un masterat, iar in prezent este doctorand la Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" din Iasi, specializarea Geodezie. "In afaceri am pornit ca PFA si faceam cadastru. In 2006, mi-am infiintat firma, pentru ca nu puteam face angajari pe persoana fizica autorizata", incepe tanarul istorisirea. Toposurvey SRL se ocupa cu lucrari de cadastru, geodezie, cartografie si s-a numarat printre primele societati din Dolj care au accesat fonduri structurale dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Nu este o firma mare, nu a castigat o suma colosala, dar a incercat si a atras bani europeni. Firma a aplicat in 2008 pentru un proiect pe Programul Operational Regional (POR) 2007-2013, Domeniul Major de Interventie 4.3 "Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor". Irinel Gresita povesteste cum a castigat un proiect european in valoare de 401.500 de lei si cum a utilizat banii pentru a-si dota firma cu echipamente de calcul, respectiv aparatura geodezica de inalta performanta. "M-am uitat pe internet si am gasit pe un site ca se lansasera finantarile pe POR. M-am gandit sa aplic, am discutat cu un consultant din Cluj, care mi-a facut proiectul rapid, pentru ca mai era o saptamana pana la termenul-limita. La inceput a fost ca o gluma. Am crezut ca, daca nu ai pile si relatii, nu vei castiga un proiect european in veci. Cand a venit ziua depunerii proiectului, m-am trezit la 5 de dimineata, am luat dosarul cu proiectul si am mers la prefectura - unde era vechiul sediu al ADR Sud-Vest Oltenia - si credeam ca va fi buluc de lume. Eram singur. Abia pe la 7.30 a mai venit un domn din Slatina tot cu dosarul in mana. Am depus proiectul si dupa ceva vreme s-a publicat rezultatul... Castigasem!", povesteste tanarul intreprinzator craiovean. Semnarea contractului de finantare s-a produs abia anul urmator, in mai 2009, dar Gresita considera ca a meritat efortul: "Nu a fost greu sa castig un proiect. Daca nu as fi castigat acest proiect european, nu as fi avut suficienti bani si nu mi-as fi cumparat toata aceasta aparatura moderna. Am gandit pentru viitor... si ma bucur de acest lucru. Sfatul meu pentru toti cei care au afaceri este acesta: incercati sa accesati fonduri europene si aveti grija ce consultant va alegeti, pentru ca unul priceput va poate ajuta si la implementarea proiectului!". Firma a suportat 30% din valoarea proiectului, plus taxa pe valoarea adaugata. Intreprinzatorul privat a mai spus ca un singur "sistem GPS cu trei receptoare, care determina coordonatele unui punct cu ajutorul retelei de sateliti de deasupra pamantului cu o precizie centimetrica, costa in jur de 50.000 de euro".

Probleme: hartoage, banci cu pretentii mari, TVA in avans

Nu toate lucrurile au mers ca pe roate. Intr-un proiect cu finantare europeana, trebuie sa te acoperi de hartii. Pentru proiectul despre care vorbim, Toposurvey a strans si completat patru bibliorafturi de hartii. O firma care aplica trebuie sa fie la termen cu toate documentele si sa fie pregatita pentru orice, spune craioveanul, el pierzand o suma de bani in timpul derularii proiectului, pentru simplul fapt ca nu a instiintat la timp despre diferentele de curs valutar intervenite pe parcursul desfasurarii proiectului. "Contributia mea la acest proiect a trebuit sa o iau din banca, sub forma de credit. Dar m-am plimbat cu dosarul in brate pe la toate bancile din oras si nici una nu dorea sa-mi dea credit din cauza ca nu aveam suficiente garantii materiale. Sediul meu valora mai putin decat creditul si alte imobile nu aveam sa le pun garantie. In cele din urma, cu chiu, cu vai, o singura banca mi-a acordat credit", a povestit tanarul om de afaceri.
Cea mai mare durere a intreprinzatorului craiovean este ca statul percepe TVA cand societatea emite factura, si nu cand firma incaseaza banii respectivi de la tertii cu care are relatii de afaceri: "Nu vreau ca statul sa ne ajute cu ceva anume. Vreau doar sa ii platim TVA-ul atunci cand incasam si noi facturile. De unde sa platesc eu la emiterea facturii, cand am bani de recuperat de luni de zile in urma?".

Unde se situeaza firma acum

Incet, incet, firma s-a dezvoltat, dar a trecut si prin chinurile prin care trece mediul de afaceri in aceasta perioada. Toposurvey SRL a inregistrat in 2011 o cifra de afaceri de 1,15 milioane de lei, potrivit calculelor companiei. Afacerile firmei sunt in crestere fata de anul 2010, cand se cifrasera la 725.450 de lei, potrivit datelor din bilant, publicate de Ministerul Finantelor. De asemenea, in 2010 fata de 2009, firma a inregistrat o scadere abrupta a cifrei de afaceri, de la 1,18 milioane de lei, ca urmare a conditiilor dificile de piata, a explicat Irinel Gresita. Societatea prestatoare de servicii are contracte incheiate si cu entitati de stat, si cu cele private, dar dificultatile de plata sunt aceleasi peste tot: "Avem facturi de incasat de prin martie, aprilie si nici acum nu ne-au intrat banii...". Firma are 12 angajati, iar salariul mediu net este de aproximativ 1.500 de lei, spune Gresita.

Cati bani a adunat Doljul din fonduri europene

Cele mai cautate programe de finantare si cele mai cerute domenii majore de interventie au adus in Dolj zeci de milioane de euro din fonduri structurale. Potrivit ADR Sud-Vest Oltenia, la implementarea Programului Operational Regional (POR) in judet au fost semnate 113 proiecte cu fonduri europene, in valoare totala de peste 787 de milioane de lei, adica aproximativ 180 de milioane de euro. Firmele care au castigat proiecte pe POR activeaza in diverse domenii. In cadrul Domeniului Major de Interventie 4.3 - "Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor", societatile comerciale din judetul Dolj care au obtinut finantare activeaza in: domeniul medical, industrie alimentara, tehnologia informatiei, constructii, telecomunicatii, tipografie, turism, consultanta in afaceri, service auto, depozitare marfa, productie video, prelucrare marmura, productie textile, prelucrare metal, prelucrare hartie, reciclare deseuri.
Pe Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), pe cele cinci domenii majore de interventie gestionate de Organismul Intermediar Regional (OIR) POS DRU Regiunea Sud-Vest Oltenia au fost castigate 45 de proiecte, in valoare de 194 de milioane de lei (aproximativ 45 de milioane de euro). Potrivit directorului executiv al OIR POS DRU Sud-Vest Oltenia, Mihaela Mocanu, "domeniile majore de interventie pentru care sumele primite ca finantare nerambursabila de catre beneficiari au fost mai mari la nivelul judetului Dolj sunt: Domeniul Major de Interventie 3.1. 'Promovarea culturii antreprenoriale' - 89,9 milioane de lei, respectiv Domeniul Major de Interventie 5.1. 'Dezvoltarea si implementarea masurilor active de ocupare' - 72,7 milioane de lei". Tot pe POS DRU, dar sectiunea dedicata invatamantului s-au castigat fonduri importante in Dolj. Unitatea Regionala POS DRU Sud-Vest din cadrul Inspectoratulului Scolar Judetean Dolj informeaza ca au fost incheiate 15 contracte de finantare, in valoare totala de 15,4 milioane de euro. Cele mai multe fonduri structurale din aceasta categorie le-au atras Universitatea de Medicina si Farmacie Craiova si Universitatea din Craiova pe proiecte pe Domeniul Major de Interventie 1.5 "Programe doctorale si postdoctorale in sprijinul cercetarii". Pe POS CCE (Cresterea Competitivitatii Economice), numai pe anul trecut au fost accesate 12 proiecte de catre diverse companii doljene, in valoare de 47,36 milioane de lei, ceea ce inseamna aproximativ 11 milioane de euro.
La nivel national, doar 5,5% din fondurile europene destinate Romaniei au fost absorbite pana acum.