Au fost angajate 100 de persoane, iar alte 60 vor urma lunile viitoare. Desi noua facilitate de productie este operationala, oficialii companiei nu au putut spune cand incepe productia efectiva de scaune pentru Ford si nici care este volumul productiei planificat pentru anul 2012.
Furnizorul de scaune pentru autoturismele Ford B-Max care se vor produce in Banie, Johnson Controls, a inaugurat ieri noua fabrica de la Craiova, in prezenta a numeroase autoritati locale si centrale. Este prima fabrica finalizata pe care un furnizor Ford o anunta in Banie. Deschisa intr-o hala de productie din incinta uzinei Ford, fabrica Johnson Controls este cea de-a noua unitate de productie a grupului american in Romania si va produce exclusiv pentru Ford, cel putin intr-o prima faza. "Vom avea, in total, 160 de angajati in fabrica de la Craiova", a spus vicepresedintele Johnson Controls Group, Jeff Williams, prezent la eveniment. Pana la aceasta data au fost angajate 100 de persoane, urmand ca lunile viitoare furnizorul Ford sa mai angajeze 60 de persoane. Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a precizat, la deschiderea fabricii Johnson Controls, ca acesta este "un prilej bun de a combina talentul muncitorilor romani cu tehnologia americana", accentuand ideea ca angajatii doljeni sunt bine pregatiti si ca acestia vor lucra cu echipamente americane. Primarul urbei, Antonie Solomon s-a adresat auditoriului intr-o nota umoristica: "Acum cativa ani, cand a semnat Ford contractul de preluare a fabricii de la Craiova, spuneam ca atunci s-a parafat Coca-Cola americana cu zaibarul romanesc. Iata ca rezultatul acestui amestec este aceasta fabrica. Maine-poimaine voi fi primarul unei comunitati romano-americane". Presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa, a salutat investitia inaugurata la Craiova de catre un lider mondial in industria componentelor auto, iar prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, a spus ca 160 de familii din Banie vor avea veniturile asigurate datorita posturilor de la Johnson Controls.
Conducerea companiei nu a dezvaluit, insa, care va fi volumul de productie de scaune auto programat anul acesta si nici care este data la care vor incepe sa produca pentru Ford. Oficialii Johnson Controls au precizat ca toate acestea depind de Ford si ca producatorul auto este cel in masura sa raspunda la aceste intrebari. De altfel, Ford comunica faptul ca productia de serie la Craiova incepe peste cateva luni. Johnson Controls sustine ca echipamentele din unitatea de productie inaugurata ieri la Craiova sunt ultramoderne, facand din aceasta facilitate de productie una dintre cele mai performante din Europa. Totusi, nu a fost dezvaluita valoarea investitiei.

Va fi o fabrica de asamblare la Craiova

Jeff Williams a mentionat ca fabrica Johnson Controls este pregatita oricand sa produca scaunele pentru Ford. "Am inceput preproductia anul acesta. Este mai degraba o productie de preserie", a spus vicepresedintele Johnson Controls la nivel mondial. Directorul fabricii Johnson Controls Craiova, Alexandru Oprescu, a precizat ca facilitatea de productie din municipiu este una "de asamblare a scaunelor. Componentele le aducem din Romania, de la fabricile noastre de la Timisoara, Jimbolia si Pitesti". El a mai spus ca, in acest moment, productia de scaune este destinata exclusiv pentru Ford, dar daca vor aparea noi modele de autoturisme in Romania, Johnson Controls va participa, cu alti competitori. Vicepresedintele companiei, Jeff Williams, a mentionat ca in fabrica din Banie asamblarea unui scaun auto dureaza cateva ore, de la intrarea pe banda si pana la iesire.
Johnson Controls este lider global in domeniul scaunelor pentru autovehicule, al sistemelor de plafon, usi, tablouri de bord si al componentelor electronice pentru interiorul autovehiculelor. Compania are 240 de unitati de productie peste tot in lume, dintre care noua sunt in Romania, unde activeaza 4.500 de angajati. Johnson Controls detine in Romania o fabrica de asamblare a componentelor de scaune si cinci fabrici de productie de astfel de componente. In plus, recent, aceasta a achizitionat firma Spumotim SA, cu cele doua fabrici de spuma detinute in Timisoara si Poiana Lacului.
Lobby pentru drumul expres Craiova-Pitesti
Primarul Craiovei, Antonie Solomon, s-a adresat autoritatilor prezente la deschiderea fabricii Johnson Controls cu propunerea de a face impreuna lobby pe langa guvern, pentru construirea drumului expres Craiova-Pitesti, proiect care a fost abandonat in favoarea reabilitarii drumului Craiova-Alexandria. "Vom face un demers catre guvern pentru ca drumul expres Craiova-Pitesti sa fie luat din nou in discutie. Sunt subcontractori ai Ford care vor sa livreze piese la Pitesti, la Renault, si invers, sunt unii care aduc piese de la Pitesti la Craiova. De ce sa ocolim prin Alexandria?", a spus edilul-sef. Drumul expres Craiova-Pitesti a fost propus pe vremea cand ministru al transporturilor era Victor Orban. Se efectuase si studiul de fezabilitate, iar proiectul presupunea construirea unui drum expres Craiova-Pitesti, care sa ocoleasca localitatile, ceea ce ar fi asigurat rapiditatea deplasarii pana la Pitesti si invers. Proiectul a fost abandonat dupa ce Radu Berceanu a ajuns ministru al transporturilor. Pe vremea lui a fost initiat proiectul de reabilitare a drumului Craiova-Alexandria, care se va realiza incepand de anul acesta.