Trei tineri craioveni imbina armonios cultura cu afacerile. Ei au dezvoltat in Banie o companie care se ocupa cu vanzarea de carti on-line. Acum, distributia de carte a depasit barierele nationale, pentru ca firma Anticariat Online SRL a livrat carti romanesti in Brazilia, Peru, Coreea de Sud si chiar in China.
Ii gasiti pe www.librarie.net. Puteti alege din 150.000 de titluri de carte de toate genurile si pentru toate gusturile. Ei sunt trei tineri craioveni, Gigel Chiazna (34 de ani), Mugurel Serban (32 de ani) si Anton Chiazna (32 de ani), care au perfectat o afacere de familie intr-un domeniu relativ nou pentru Romania: libraria virtuala. Desi primii doi sunt informaticieni, iar cel de-al treilea este economist, tinerii s-au dedicat serios afacerii, perfectand un sistem de vanzare de carte pe internet. Compania lor a ajuns in prezent la 500-600 de comenzi pe zi, livreaza 2.000-3.000 de carti zilnic, colaboreaza cu 200 de edituri, are 25 de angajati si o cifra anuala de afaceri de aproape 9 milioane de lei. De la inceput si pana acum, s-au vandut on-line 2,079 milioane de carti, informeaza compania.
Firma Anticariat Online SRL a fost infiintata in 2001 si a fost prima librarie virtuala din tara, la data respectiva. "Fratele meu a inceput initial cu anticariatul, inca din facultate. Dadea anunt la ziar, cumpara carti vechi, apoi le vindea mai departe, unele si cu adaos de 100%. El a pornit initial afacerea on-line, a creat site-ul, apoi ne-a cooptat in afacere pe mine si pe prietenul meu. In primii cinci ani, cifra de afaceri crestea si cu 100% de la un an la altul. Acum avem la vanzare aproape orice titlu de carte existent in Romania", a povestit Anton Chiazna, care este si administratorul companiei Anticariat Online SRL. Au inchiriat o hala la Carcea, iar datorita dezvoltarii din ultimii ani, spatiul a devenit aproape neincapator: zeci de mii de carti "asteapta" sa fie ambalate si livrate catre clienti din toata tara si chiar si la export. "Valoarea stocului de carte este impresionanta. In acest moment, avem carti in valoare de 2,5 milioane de lei. (...) In urma cu zece ani ne uitam la piata, sa vedem ce cerere de carte exista. Acum totul este aproape matematic. Avem un soft creat de fratele meu, care colecteaza datele de la edituri si, in functie de istoricul nostru de vanzari, soft-ul ne spune cererea de carte in perioada imediat urmatoare. Pe site avem 150.000 de repere de carti. Livram orice carte ceruta, dar este aproape imposibil sa avem toate cartile pe stoc", a spus Anton Chiazna. In ce consta afacerea on-line, practic... Clientii (de peste tot din tara) consulta site-ul www.librarie.net si dau comanda de carti de oriunde din tara. Craiovenii preiau comanda si livreaza coletele cu carti fie prin curier rapid, fie prin posta. La primirea cartilor, clientii achita inclusiv transportul. Preturile sunt mai mici decat in librariile clasice. Cea mai mare piata de desfacere a companiei craiovene este in Bucuresti, Constanta, Timisoara, Cluj, Brasov. Bucurestiul, Ardealul si Banatul sunt mai dezvoltate, pentru ca, probabil, oamenii au acces mai mult la internet, crede intreprinzatorul craiovean.
Pe langa depozitul de carte de la Carcea, firma si-a deschis recent o librarie in Craiova, langa Biblioteca Judeteana. Pentru a impulsiona "consumul" de carte in Banie, pe timpul verii, tinerii intreprinzatori ofera transport gratis pentru cei din municipiu care comanda carti de la libraria lor. "Vara, cand nu prea sunt comenzi, sunam fiecare client din Craiova si promovam livrarea gratis, fara comision, a cartilor la domiciliu", a spus Anton Chiazna.

"Statul castiga mai mult decat noi din afacerea noastra"

Ca orice afacere, exista si multe dificultati. Problemele pe care le au editurile in ultima perioada, legate de diminuarea tirajelor, se rasfrang si asupra afacerii pe internet. Administratorul firmei sustine ca, astfel, foarte multe titluri vandabile sunt mai greu de gasit. In plus, in ultimii ani, au aparut si librarii concurente pe internet si cartea virtuala (e-book). O prioritate pe viitor este extinderea spatiului de depozitare, hala actuala devenind neincapatoare. La fata locului, un miros placut de carte noua te intampina inca de la intrarea in hala. 180.000 de carti sunt aranjate pe rafturi, patru angajati impacheteaza colete de zor, alti oameni pregatesc marfa pentru curier, altii distribuie cartile care tocmai au fost comandate. Salariul net al celor care lucreaza printre carti este de 1.000 de lei, plus bonuri de masa si prime de sarbatori.
Cu toate ca tinerii intreprinzatori craioveni muncesc peste 12 ore pe zi, ei considera ca statul este adevaratul castigator al afacerii. "Statul castiga mult mai mult decat noi din afacere, din impozite si taxe. Dupa ce iti impoziteaza profitul, ti-l mai impoziteaza odata cu 16% daca iei dividende. Plata contributiilor sociale pentru salariati este o alta 'durere mare'. Contributiile angajatorului si ale angajatilor depasesc 50% din fondul de salarii. Chestiunea aceasta afecteaza in primul rand angajatii", a precizat Chiazna. El a adaugat ca firma are relatii foarte bune cu biblioteci si scoli din toata tara, care cumpara carti de la Craiova, si ca statul ar trebui sa incurajeze programe cum au fost cele pentru profesori, care trebuia sa isi cumpere carti de 100 de euro. Varful de vanzari de carti pe internet este toamna, cand se cumpara manuale scolare, iar pe timpul verii comenzile aproape ca stagneaza, din cauza ca este perioada de concedii.

Cum a ajuns limba romana la... chinezi si brazilieni

Cartile livrate de la Craiova au ajuns si la export, in Coreea de Sud, Japonia si chiar in Peru, a mai spus administratorul firmei: "Livram inclusiv in China, unde un chinez cumpara loturi importante de dictionare romanesti. Am exportat si in Brazilia, unde un localnic este pasionat de Lucian Blaga si Nichita Stanescu. Pentru ei, omul a invatat limba romana... si ne solicita tot ce apare nou in acest domeniu". Brazilianul cu pricina si-a postat pe blogul personal poeziile poetilor romani, atat in limba romana, cat si in portugheza. Un aspect inedit al afacerii este acela ca firma comanda tiraje personalizate de carte, unde o parte din tiraj este cu autograful autorului.

Ce citesc romanii

Pe piata din Romania, cartile cele mai des comandate pe www.librarie.net sunt dictionarele DOOM (Dictionar Ortografic, Ortoepic si Morfologic) si DEX (Dictionar Explicativ al Limbii Romane), "Mama si copilul", lucrarile de psihologie motivationala si cele despre nutritie, carțile pentru copii, dictionarele de limbi straine, engleza si franceza, dar se comanda din ce in ce mai mult carti in limba germana, precum si culegeri de matematica.
Anticariat Online in cifre

In 2009, firma Anticariat Online SRL a realizat o cifra de afaceri de 7,5 milioane de lei si un profit de 776.000 de lei, portivit bilantului contabil publicat pe Ministerul Finantelor. In 2010, cifra de afaceri a urcat la 8 milioane de lei, iar profitul s-a cifrat la 991.000 de lei. In 2011, potrivit estimarilor companiei, cifra de afaceri a urcat cu 10% fata de anul precedent.
Bila alba: Cheia succesului celor trei tineri este insasi afacerea de familie, in care majoritatea angajatilor sunt rude sau prieteni, iar colaborarea se bazeaza, in primul rand, pe incredere.

Bila neagra: Firma nu a implementat un sistem in care fiecare carte sa aiba un cod de bare care sa fie scanat la iesirea din firma. Astfel, pot aparea erori umane, iar clientul primeste o alta carte, in locul celei comandate, greseala pe care firma o remediaza pe cheltuiala ei. Tot aici ar putea fi incluse termenele mari de livrare la anumite titluri, dar lipsa titlurilor din stoc este pricinuita si de furnizorii de carte ai firmei Anticariat Online.