Doar noua dintre cei 72 de agricultori descoperiti de Finante ca nu achitau TVA la stat au contestat sumele de plata stabilite de inspectorii fiscali. Ceilalti agricultori au inceput sa plateasca.
Fiscul continua "vanatoarea" persoanelor fizice din agricultura care lucreaza sute sau mii de hectare de teren, dar nu sunt inregistrate ca platitoare de TVA. Persoanele care au avut venituri anuale de peste 35.000 de euro (echivalent in lei), obtinute din valorificarea productiei agricole obtinute de pe terenurile lucrate trebuia sa se declare la stat platitori de TVA. Dar nici un agricultor care lucra sute de hectare de teren nu s-a inregistrat ca platitor de TVA din proprie initiativa pana anul trecut, cand ANAF a inceput sa caute persoanele fizice care nu au achitat TVA. In 2011, 72 de agricultori doljeni care lucrau suprafete importante de teren pe persoana fizica au fost descoperiti ca aveau de plata catre stat taxa pe valoarea adaugata ce rezulta din valorificarea productiei agricole. Directorul adjunct al Fiscului doljean, Ioan Filipescu, sustine ca, din verificarile efectuate in 2011, a reiesit ca agricultorii care nu se inregistrasera ca platitori de TVA aveau de achitat catre stat suma de 3,288 de milioane de lei, din care pana in noiembrie se achitasera circa 500.000 de lei.

Fermierii s-au impacat cu ideea

Curios este faptul ca, desi Fiscul a stabilit din estimari productiile obtinute anul trecut de agricultori, cei mai multi nu au contestat sumele pe care le aveau de plata catre stat sub forma de TVA, semn ca le-au convenit. "Doar noua agricultori au contestat sumele stabilite de Fisc pana acum in cele 72 de cazuri. Restul au acceptat sumele stabilite de noi si chiar au inceput sa plateasca", a spus Filipescu. Initial, fermierii sustineau ca Fiscul nu are de unde sa stie ce productie au avut ei, astfel ca nu are cum sa le calculeze TVA de plata. In acelasi timp, Ioan Filipescu a declarat ca TVA a fost stabilita dupa ce oamenii Fiscului au luat productia medie pe comuna in care activeaza fermierii respectivi, inmultita cu preturile medii ale produselor agricole, afisate de Consiliul Judetean Dolj. Cei care au contestat sumele stabilite de Fisc fie au aratat ca productiile lor au fost altele fata de cele calculate de finantisti, fie au adus documente justificative care au aratat ca au facut o serie de cheltuieli pentru infiintarea culturilor respective. Dovedind cheltuielile, oamenii si-au diminuat TVA de plata catre stat. Fiscul anunta ca va continua verificarile si anul acesta in randul agricultorilor, fiind cautati fermierii persoane fizice, in functie de suprafetele declarate de ei la Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA), unde se vad si sutele de hectare lucrate sau doar detinute in arenda, precum si structura culturilor pe acele suprafete.