Mai sunt doua saptamani si va intra in vigoare noua taxa de poluare. Cu toate acestea, multi romani nu stiu exact pentru care dintre masini se va percepe taxa.
Astfel, pentru orice autovehicul mai vechi de 5 ani se va achita o suma in functie de vechime, capacitatea cilindrica si coeficientul de poluare. Taxa va fi platita inclusiv pentru masinile inmatriculate in Romania inainte de 2007.
Odata cu aplicarea noii taxe, diferenta dintre pretul masinilor foarte vechi si taxa de poluare va fi atat de mare incat proprietarii nu vor mai avea nicio sansa sa le vanda.
O Dacia din 1997 se vinde acum cu aproximativ 500 de euro. Numai ca taxa de poluare este de 3.500 de euro. Preturile masinilor au ramas deocamdata la fel. Desi clientii par sa fie tot mai putini.
"Avem masini dar vrem sa stim cu taxa asta cum e. Adica eu de exemplu am o masina, prima inmatriculare e pe 2005, s-a platit la ea taxa de poluare si acuma nu stiu daca o cumpara cineva mai plateste, nu mai plateste", a spus un sofer pentru Realitatea TV.
De taxa de poluare au fost scutite masinile de epoca, precum si cele inmatriculate din 2007. Noua taxa se va aplica atat masinilor cumparate din strainatate, cat si celor inmatriculate in Romania inainte de 2007.
Costul taxei va fi in functie de vechime, de capacitatea cilindrica si de cat polueaza.