Cresterea subventiilor in acest domeniu aduce o sporire permanenta a celor care vor sa faca agricultura ecologica
Agricultura ecologica din Romania si-a triplat, in 2011, numarul operatorilor activi din sistem, pana la 10.000, iar cresterea subventiilor in acest domeniu ar putea aduce, la sfarsitul anului viitor, o dublare a agricultorilor care vor intra in sistemul de certificare ecologica.
"Este pentru prima oara cand intr-un an se majoreaza de trei ori numarul operatorilor din sistemul ecologic. Daca la finele anului trecut aveam 3.800 de operatori in sistem, acum sunt in jur de 10.000, majoritatea fiind fermieri mici, de subzistenta, care detin suprafete de teren de trei pana la 20 de hectare sau agricultori cu trei-cinci vaci, 50-100 de oi sau cu zece stupi", a declarat Marian Cioceanu, presedintele Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica - Bio-Romania.
In opinia acestuia, micii fermieri s-au inscris in programul de reconversie catre agricultura ecologica datorita subventiilor alocate sectorului, de circa trei milioane de euro in 2011 si de 4,5 milioane de euro in 2012.
"Sumele pe care le pot primi, in functie de suprafata cultivata si de animalele detinute, pleaca de la 1.500 de euro si pot ajunge si la 6.000 de euro. La finele anului viitor am putea asista din nou la o dublare a agricultorilor care vor intra in sistemul de certificare, pana la 20.000 de operatori", a explicat Cioceanu.
Acesta a precizat ca subventiile se acorda in perioada de reconversie doar fermelor mici, cei mari primind sprijin financiar doar dupa finalizarea perioadei de reconversie de trei ani, desi costurile pentru acreditare ca producatori ecologici sunt destul de ridicate.
Seful Bio-Romania a subliniat ca trecerea agricultorilor de subzistenta catre agricultura ecologica a contribuit si la majorarea suprafetei arabile intrate in sistem ecologic cu circa zece procente in 2011.
"In acest an, suprafata agricola ecologica a crescut de la 260.000 de hectare la 300.000 de hectare, din care terenul arabil reprezinta putin sub 100.000 de hectare, adica 1% raportat la suprafata arabila a tarii", a adaugat presedintele Bio-Romania.
Romania este o piata interesanta pentru industria bio, deocamdata mai mult ca sursa de materii prime, si nu ca industrie de procesare, detinand unul dintre cele mai fertile si ecologice terenuri din Europa. Cerealele (grau si porumb), legumele si mierea raman principalele produse obtinute in agricultura ecologica.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, exporturile de produse bio din Romania au crescut in 2010, atingand un nivel record, de 100 de milioane de euro, fata de 80 de milioane de euro in 2009.
Agricultura ecologica la nivel global nu este un domeniu de nisa, europenii, de exemplu, consumand in 2008 alimente bio in valoare de circa 18 miliarde de euro. Cele mai importante piete sunt Germania, cu o crestere pe primul semestru din 2009 de 10%, Franta, care are 300 de noi exploatatii agricole bio in fiecare luna, Italia - cu o piata de 2,35 miliarde de euro in 2009, si Marea Britanie, cu o cifra de afaceri pe piata bio de doua miliarde de euro, anul trecut.
In agricultura bio din Europa, pietele emergente sunt considerate Spania, campion european la nivelul suprafetelor cultivate bio, cu 1,33 milioane de hectare, depasind astfel Italia, cu 1,1 milioane de hectare, Olanda, cu afaceri in domeniul agriculturii ecologice de 647 de milioane de euro in 2009, in crestere cu 11% fata de 2008.
Si tarile din centrul si estul Europei, de exemplu Polonia, cu suprafete de peste 367.000 de hectare cultivate bio, si Cehia - cu crestere a pietei de 11% in 2009, devin din ce in ce mai importate pe piata produselor ecologice.
La nivel mondial, Statele Unite ale Americii raman cea mai mare piata, cu afaceri in acest domeniu de 25 de miliarde de euro in 2009, dar China, Brazilia si India, tari cu populatii, dar si cu potential agricol important, ar putea contesta in viitor "suprematia" Americii in acest domeniu.