Anul 2012 va insemna o continuare a perioadei economice dificile prin care trecem si cel mai bine ar fi sa ne pregatim pentru o plimbare cu montagne russe-ul, volatilitatea fiind cuvantul de ordine, insa investitorii pot gasi oportunitati si in acest climat, cred economistii grupului bancar american Goldman Sachs.
Potrivit acestora, petrolul, cafeaua si aurul se vor scumpi, iar industria miniera va continua sa genereze castiguri semnificative pentru investitori. Ei recomanda insa evitarea bancilor europene, estimand ca sansele de destramare a zonei euro au crescut, insa apreciaza ca bancile americane pot profita de aceasta situatie pentru a-si intari prezenta in Europa. Analistii Goldman estimeaza o scumpire de 15% a petrolului, al carui pret pe baril va ajunge la 120 de dolari, dupa ce a inceput anul 2011 cu un pret de 95 de dolari pe baril.

Cafeaua si petrolul se scumpesc

Actiunile companiilor Miner BHP Billiton si Rolls-Royce se numara printre cele de pe lista recomandata de banca pentru investitii. De asemenea, analistii propun si alte sectoare precum petrol si gaze, asistenta medicala, telecomunicatii, ingrijire personala si industria bunurilor de uz casnic. Finantele, constructiile si materiale, servicii financiare, industrie, retail, turism si de petrecere a timpului liber sunt sectoare privite cu neincredere de analistii Goldman.
Pretul aurului ar trebui sa continue sa creasca in 2012. Cotatia metalului pretios ar urma astfel sa urce la la 1.940 de dolari pe uncie de la 1.607 de dolari in prezent. Aurul a inceput anul cu un pret de 1.412 de dolari pe uncie. Analistii Goldman preconizeaza si o scumpire a cuprului pana la 9.500 de dolari pe tona, de la cotatiile actuale de 7.810 dolari pe tona. Similar, si pretul cafelei va creste, dupa ce a scazut in ultimele luni din cauza crizei datoriilor de stat din Europa.