CorectNews : Cu sorcova dupa parale
(Autor : Sorin Rosca Stanescu)
Este oficial. A recunoscut chiar Presedintele Romaniei. Statul roman, pentru a supravietui, este obligat, in 2012, sa obtina imprumuturi in valoare de 16 miliarde de euro. Pe care va trebui sa le restituim. Aceste imprumuturi sunt purtatoare de dobanzi. Iar dobanzile cresc exponential. Pentru ca banii sunt din ce in ce mai scumpi. Cei 16 miliarde de euro, daca ii gasim, ne ajung pentru un singur an. In 2013 vom avea nevoie de mult mai mult. Pentru ca vom incepe sa restituim si imprumuturile de la FMI, Banca Mondiala si Uniunea Europeana. Acestei uriase poveri a statului i se suprapune si povara mult mai mare a datoriilor insumate ale cetatenilor romani. Iata, in cateva cuvinte, rezultatul a numai 2 ani sub Guvernul Boc 4.
Nu trebuie sa fii economist. Este suficient sa stii putina aritmetica. In urma cu cativa ani, pe vremea Guvernului Tariceanu, care mostenise o administratie buna realizata de mult hulitul domn Adrian Nastase, romanii aveau economii la banci dar aveau si credite. Economiile le produceau dobanzi si le ofereau linistea zilei de maine, in timp ce creditele le creau confort si certitudinea ca le pot achita din veniturile realizate. Al patrulea Guvern Boc, care a coincis si cu statutul domnului Traian Basescu de presedinte - jucator, a distrus, pentru mult timp, acest echilibru. Si am ajuns unde am ajuns. Adica suntem in situatia sa facem putina aritmetica, in timp ce reprezentantii statului umbla creanga, incercand sa imprumute 16 miliarde de euro.
16 miliarde de euro, care nu reprezinta altceva decat conditia minima de supravietuire in 2012 a statului, inseamna circa 800 de euro povara pe capul cetateanului roman. Si, cand spun cetatean, ma refer si la nou - nascuti si la varstnici. Daca admitem ca o familie este alcatuita, in medie, din 4 persoane, supravietuirea statului roman in 2012, deci doar intr-un singur an, inseamna o indatorare care se ridica la 3.200 de euro de familie. Urmeaza alti si alti ani, in care, pentru sustinerea statului roman, fiecare familie va trebui sa se mai indatoreze cu alte sume de bani si mai mari. Este esential sa stim ca uriasele datorii, acumulate de statul roman, nu le va plati familia presedintelui - jucator. Si nici familia Boc. Mai devreme sau mai tarziu, factura va fi achitata de fiecare dintre noi. De fiecare dintre copiii nostri. Si de fiecare dintre nepotii nostri.
Cum vom plati, daca noi insine fie suntem, la randul nostru, datori la banci si nu mai avem venituri corespunzatoare, fie traim pur si simplu la limita supravietuirii? Cum vor reusi romanii sa faca fata acestei calamitati?
Sentimentul de neputinta, pe care il vedem accentuandu-se la un nivel fara precedent si generalizandu-se, provine din faptul ca, in mod lucid sau, daca nu lucid, instinctiv, cetatenii realizeaza faptul ca statul roman a intrat intr-un cerc vicios.
Dintr-un cerc vicios nu se poate iesi niciodata, nici la nivel individual, nici la nivel colectiv, pe cai obisnuite. Ci doar printr-o rupere de ritm. Printr-o miscare, care rastoarna pur si simplu realitatea. Care poate crea o realitate noua. Conform oricarei definitii, un asemenea proces brusc inseamna rasturnarea valorilor existente. Evident, nu a valorilor traditionale. Ma refer la valorile sau, mai bine zis, la nonvalorile politice ale prezentului. Va fi revolutie?