Cronica Romana: Perspectivele anului 2012 (Autor: Redactia Economica)

Apropierea sfarsitului de an este un prilej perfect pentru a face o analiza a factorilor care vor influenta decisiv anul care vine. Criza economica globala ne indeamna sa ne concentram asupra factorilor macroeconomici si asupra evolutiei problemelor legate de datoriile suverane si insolventa sistemului bancar european si american, dar totusi merita sa atragem atentia asupra unui fenomen care a devenit foarte vizibil in decursul anului 2011 si care va fi deosebit de important pentru viitorul Romaniei. Majoritatea jucatorilor din politica autohtona nu au inteles ce anume s-a schimbat in "atmosfera" globala si de ce comportamentul adaptat la conjuncturile vechi a devenit periculos in noua conjunctura internationala. Printre personalitatile importante ale "elitei din umbra" care conduce Romania de astazi inca mai exista speranta iluzorie cu privire la supravietuirea actualului sistem si, implicit, supravietuirea "elitei" in forma aproape neschimbata. Nimic nu poate fi mai departe de adevar, dar "elita" va constientiza acest lucru mult prea tarziu pentru a se mai putea repozitiona in mod corespunzator.
Consideram ca cea mai buna demonstratie a schimbarii conjuncturii poate fi facuta nu pe baza de analiza a modificarilor paralelogramelor de forta in plan geopolitic, ci pe baza unui caz concret si foarte apropiat de sufletul si buzunarele "baietilor elitisti". Ne vom referi la schimbarile care s-au produs in cadrul sectorului energetic pentru a ilustra modul in care s-a schimbat conjunctura.
Semnalul schimbarii a fost dat de ambasadorul SUA la Bucuresti Mark Henry Gitenstein care, intr-un discurs public, a comparat situatia din sectorul energetic cu "rearanjarea scaunelor de pe Titanic". Cotidianul nostru a atras atentia cititorilor asupra implicatiilor acestui semnal si consecintelor viitoarelor modificari ale situatiei din sectorul energetic asupra "baietilor destepti", dar ceea ce a urmat ulterior pare sa-i fi socat pe beneficiarii autohtoni ai smenurilor din sectorul energetic. Timp de aproape un deceniu caracatita din sectorul energetic a existat cu acordul tacit si cateodata explicit al fortelor politice si supra-politice de la Bucuresti, activitatea caracatitei a fost binecuvantata de forte supra-politice de la Washington, iar centrele financiare offshore ofereau cu mare placere posibilitatea de a extrage din Romania si imparti profiturile obtinute. Apoi, s-a intamplat ceva ce nu se incadreaza in tiparele cu care s-au obisnuit "baietii destepti".
Doua structuri importante au inceput un atac la baioneta impotriva "baietilor destepti" si a principalei surse de finantare a acestora. Jeffrey Franks, reprezentantul FMI in Romania, a dat startul campaniei de lichidare a caracatitei si a fost primul oficial strain care a vorbit deschis si public despre existenta acesteia. Mark Mobius, americanul care gestioneaza Fondul Proprietatea a deschis cel de-al doilea front impotriva "baietilor destepti" prin publicarea contractelor secrete ale companiilor-membre ale caracatitei din sectorul energetic. Au urmat scandaluri, dezvaluiri, destituiri si pentru orice observator obiectiv a devenit clar ca cineva foarte puternic a inceput sa taie caracatita. Evident, aspectul cel mai socant pentru "baietii destepti" a fost faptul ca atacul a venit de la Washington, ceea ce intra in contradictie flagranta cu experienta anterioara a sprijinului tacit. Prima ipoteza de lucru care a fost luata in calcul de catre "consiliul de coroana" al "baietilor destepti" a fost ca s-au modificat parametrii "tablei imĀ¬partirii" la nivel international. Judecand dupa perseverenta cu care Franks si Mobius continua ofensiva impotriva "baietilor destepti", este usor de dedus ca tentativele de a readuce lucrurile la starea de odinioara prin intermediul concesiilor financiare nu s-au soldat cu succes. Ramane o singura explicatie valabila insa aceasta explicatie este atat de dureroasa si neplacuta pentru "elita" de la Bucuresti incat liĀ¬derii acesteia, dar si membrii de rand, prefera sa nu se gandeasca la ea. In acest caz, se manifesta un simplu mecanism de protectie psihologica, insa asemenea mecanisme sunt inadmisibile in bransa din care fac parte "baietii destepti". Pentru a-i scuti de efort, noi vom formula explicatia pe care ei nu doresc sa o auda:
Dragi "baieti destepti", Washingtonul v-a lasat din brate, v-a vandut, v-a facut cadou si v-a folosit ca piesa de sacrificiu pe tabla de sah a politicii globale. Astazi, situatia este mai limpede ca niciodata. Franks si Mobius nu se vor opri.
Anul 2012 va aduce multe evenimente interesante si suntem siguri ca in decursul anului viitor, "baietii destepti" vor intelege de ce si pentru ce au fost scosi din ecuatie.