Cetatenii Craiovei, participanti la dezbatere, s-au aratat multumiti de taxele si impozitele propuse de Primaria Craiova
Primaria Craiova a organizat ieri o dezbatere publica pe tema nivelului impozitelor si taxelor pe care il propune municipalitatea pentru anul 2012. Intalnirea cu cetatenii a debutat cu o prezentare a nivelului de taxare propus de municipalitate pentru anul viitor, prezentare facuta de Sorin Marcu, directorul executiv al Directiei de Impozite si Taxe din cadrul Primariei Craiova.

Scumpiri, dar nu prea mari

Practic, aproape toate impozitele si taxele ar ramane in 2012 la nivelul din acest an.
Pentru anul 2012, Directia de Urbanism, Amenajarea Teritoriului si Patrimoniu a propus totusi o crestere a unor taxe si tarife, cu un procent de pana la 20%. Spre exemplu, un certificat de urbanism va costa sase lei, in loc de cinci lei, cat este acum, autorizatia de construire pentru chioscuri si tonete va fi de 8 lei/mm, in loc de 7 lei/mp, iar taxa pentru obtinerea certificatului de nomenclatura stradala va fi de noua lei, in loc de opt lei. Seturile de formulare in vederea emiterii certificatelor de urbanism si a autorizatiilor de construire se vor scumpi si ele cu cate un leu, la fel ca si copiile dupa documentele aflate in arhiva primariei.
O alta modificare, impusa printr-un act normativ nou, vizeaza impozitul pentru cladirile apartinand persoanelor juridice, care nu au fost reevaluate in ultimii trei ani, respectiv cinci ani. Primaria a propus sa se mearga pe varianta minima impusa de lege, adica 10% pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii trei ani, respectiv 30% pentru imobilele care nu au fost reevaluate in ultimii cinci ani. Potrivit legislatiei in vigoare, valoarea rezultata din acest calcul se majoreaza cu 20%.
Cota de impozit pentru cladirile cu destinatie turistica ce nu functioneaza in cursul unui an calendaristic se stabileste la 5% din valoarea de inventar a cladirii, cuantum ce se va majora cu 20%, potrivit Codului Fiscal in vigoare.
Se introduc si doua taxe noi: cea pentru emiterea avizului de principiu in vederea realizarii lucrarilor tehnico-edilitare pe domeniul public sau privat al municipiului, precum si cea pentru emiterea acordului de spargere a strazii pentru realizarea acestor lucrari edilitare. Ambele taxe noi au cuantumul de 12 lei/instalatie.
Exista insa si scutiri de impozit. Este vorba despre scutirea de la plata impozitului pe cladire pe o perioada de sapte ani (maximul permis de lege) pentru proprietarii care si-au reabilitat termic imobilele, scutire acordata pe baza procesului-verbal de receptionare a lucrarii si pe baza certificatului de performanta energetica a cladirii.
Nu in ultimul rand, municipalitatea a propus o scumpire a autorizatiilor de acces pentru camioanele care circula in oras, in sensul zonarii orasului si a cresterii taxei pentru masinile care transporta marfa in zona centrala a Craiovei.

Fara scutiri de impozit pentru saraci

Doar cativa cetateni au venit la dezbaterea organizata de municipalitate, majoritatea aratandu-se de acord cu taxele propuse.
Marian Trifan, din partea Asociatiei Pensionarilor "Mihai Viteazul", a propus totusi o scutire de impozit si pentru cei care isi reabiliteaza fatadele caselor in baza Legii nr. 153/2011 si a cerut scutiri de la impozite pentru craiovenii saraci, in baza art. 286. alin. 3 din Codul Fiscal, care spune: "Consiliul local poate acorda scutire de la plata impozitului pe cladiri si a impozitului pe teren sau o reducere a acestora pentru persoanele ale caror venituri lunare sunt mai mici decat salariul minim pe economie ori constau in exclusivitate din ajutor de somaj si/sau pensie de asistenta sociala".
Raspunsul directorului de la Taxe si Impozite a fost ca bugetul local "nu poate suporta o asemenea scutire" in conditiile investitiilor aflate in prezent in derulare in oras. Un raspuns asemanator a primit si Carla Stoica, de la Asociatia Pro Democratia, care ar fi dorit o reducere a nivelului taxelor, fata de anul in curs.
Nemultumirile participantilor la dezbatere au vizat, insa, taxele impuse de alte servicii sau societati din subordinea municipalitatii. Spre exemplu, pensionarul Theodor Rosu ar fi dorit o scadere a pretului divortului administrativ, considerand ca nivelul actual, de 300 de lei, este prea mare si "ii indeparteaza pe oameni de primarie", iar Gheorghe Miertescu ar fi dorit o dezbatere si pe marginea cresterii tarifelor practicate de SC Salubritate Craiova SRL si SC Piete si Targuri Craiova SRL, aflate in subordinea primariei.