Senatorul PSD de Botosani Gheorghe Marcu, chestor al Senatului, a transmis presei o declaratie pe tema Bugetului de stat pe 2012.

Bugetul de stat al Romaniei pentru 2012 exprima un amalgam ciudat intre dependenta fata de factorul extern si incompetenta si coruptie in relatia cu factorul intern. Remarcam grave erori de proiectie bugetara si in al patrulea an de guvernare Boc. Aceasta constatare este justificata de urmatoarele caracteristici ale bugetului :
1. Bugetul de stat nu a fost elaborat de catre guvernul Boc, ci numai insusit si translatat spre aprobare in plenul celor doua Camere legiuitoare (acesta afirmatie este confirmata de impunerea de catre reprezentantii FMI a cadrului legislativ, precum si a principalilor indicatori macroeconomici folositi in fundamentarea bugetului).
2. Elaborarea bugetului s-a efectuat incalcandu-se grav legile in vigoare. (Din multitudinea de legi incalcate, amintim doar cateva: Legea 500/2002- Legea finantelor publice; Legea cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice ; Legea educatiei nationale nr.1/2011; Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice).
3. Veniturile bugetare prevazute in buget pentru 2012 sunt supraevaluate ( ex : impozitul pe venit prezinta o crestere de 6,9% ; impozitul pe profit prezinta o crestere de 11,7%. In plus, suma prognozata a fi accesata din fonduri europene numai pentru anul 2012 (aproximativ 6 mld Euro) este total nerealista, din moment ce intr-o perioada de 4 ani, respectiv 2007 - 2011, a fost accesata aproximativ aceeasi suma, de 6 mld Euro.
4. Cheltuielile bugetare prevazute in buget sunt clientelare, risipitoare, fara strategie, urmarind doar furtul din banii publici pentru firmele si oamenii coalitiei guvernamentale.
(plaja exemplelor este foarte mare, incepand cu fondurile de protocol pentru ministri (un ministru are alocat un fond de protocol de 6 mil lei), continuand cu sumele alocate pentru bunuri si servicii si finalizand cu investitii fara nici un rost).
5. Reducerea alocarilor bugetare catre cele 2 domenii primordiale - educatia si sanatatea - sectoare ce definesc starea unei natiuni, in opozitie cu cresterea alocarilor catre institutiile statului, considerate represive.
6. Reducerea dramatica a alocarilor bugetare catre autoritatile publice locale, in conditiile in care acestora le-au fost repartizate noi institutii in subordine, ca urmare a descentralizarii.
7. Deficitul bugetar nu include pierderile companiilor de stat, ignorandu-se modul de calcul european al acestuia (ex : datoriile companilor de stat catre bugetele publice reprezinta circa 5 miliarde Euro - echivalentul impozitului pe venit al tuturor salariatilor din Romania).
8. Bugetul nu contine detalii privind programul de privatizare convenit cu organismele internationale.

Atat timp cat Guvernul Boc a cedat catre organismele internationale toate parghiile de actiune in economie, ale statului roman, am devenit total dependenti de deciziile acestora.
Datorita duplicitatii din partea BNR si a orgoliului guvernamental stupid, Romania a devenit practic o colonie cu venele deschise pentru capitalul strain.
Constatam ca politica de creditare este inrobitoare si neloiala, atat pentru operatorii economici, cat si pentru cetatenii Romaniei. La toate acestea se adauga instrainarile din avutia nationala, intr-o totala inconstienta privind securitatea tarii.
In aceste zile, la dezbaterea bugetelor publice, domnii ministri au fost total refractari la propunerile noastre legislative privind stimularea investitiilor si crearea de noi locuri de munca.
Nu exista nici o motivatie rationala de a fi refuzate amendamentele care privesc cresterea veniturior bugetare, fara a mari impozitele si taxele.
Cat de ipocrit poti fi sa refuzi asemenea amendamente, dar sa afirmi in cadrul dezbaterilor ca 'daca nu avem venituri, trebuie sa taiem cheltuielile cu salarii'? Unde sunt politicile interne, cele care duc la cresteri de venituri bugetare si cele ce folosesc eficient cheltuielile bugetare? Raspunsul este simplu : nu exista.
Aceasta proiectie bugetara nu confirma speranta relansarii economice, neexistand acea competenta atat de necesara, cat si responsabilitatea actului de guvernare.
Inchei cu precizarea ca nu vreau sa plateasca romanul onest tributul incompetentei, al escrocheriei si al neloialitatii guvernului Boc fata de natiunea romana.
De aceea nu putem vota acest buget.