money.ro informeaza : Fermierii: Dezastru in agricultura, de unde mai creste Romania in 2012? Tabara: De ce nu irigati?

Agricultura nu va mai fi motorul economiei in 2012, asa ca anuntata crestere economica poate fi doar o iluzie. Avem, insa, o speranta: Dumnezeu.
Productiile agricole record ale lui 2011 care au contribuit, decisiv, la cresterea economica din acest an au toate sansele sa nu se mai repete la anul si sa puna in pericol fragila crestere economica de 2% anuntata de Guvern. Si asta pentru ca Romania este afectata de o seceta cumplita care, deja, a compromis, in parte, culturile de anul viitor, spun agricultorii. In plus, situatia economica a Europei, principalul partener comercial al Romaniei, este in degradare continua iar tarile UE risca sa reintre in recesiune.
Diferenta dintre un an agricol slab si unul dezastruos ar face-o cel putin o luna de ploaie ori zapada.
"2011 arata foarte prost din cauza secetei din tara. Trebuie macar o luna, o luna jumate de ploi sau totul va fi parjolit. Guvernul ar trebui sa ia, de pe acum, masuri ferme de ajutorare a fermierilor precum montarea instalatiilor de irigatii si stimulente de la buget. Rapita e aproape compromisa, sa vedem daca scapam orzul. Eu zic sa nu disperam, inca. Poate vin ploile", spune, pentru MONEY.RO, Culita Tarata, cel mai mare fermier al tarii care exploateaza 70.000 de ha de pamant in Neamt si Insula Mare a Brailei. Potrivit acestuia, un 2011 atat de bun este posibil sa nu mai vedem multi ani de acum inainte.
Si al doilea mare fermier al tarii, Ioan Niculae, cu 55.000 de ha de teren, este categoric: 2012 se prezinta sub auspicii foarte proaste din cauza secetei din tara iar culturile de orz si rapita sunt compromise total. "Voi face un compromis. O sa scot rapita la primavara si-o sa pun porumb si floarea soarelui. care sunt mai putin pretentioase la umiditate. Oricum, si la grau estimez o scadere a productiei cu 30-40%", arata Niculae. Acesta considera 2011 doar un an "bun" si nu "exceptional". Chiar si asa, mare parte din cresterea economica din primele noua luni ale acestui an s-a realizat pe seama agriculturii. Aproape toata cresterea de 4,4% din trimestrul 3 al anului in curs a fost adusa de agricultura, spune miliardarul Niculae.
Mai putin prapastios este Adrian Porumboiu, cel de-al treilea mare mosier al tarii in functie de terenurile exploatate. El e mai degraba optimist in ceea ce priveste anul agricol 2012 desi admite ca exista probleme pe anumite categorii de culturi. "Important e sa ploua in primele trei luni ale anului viitor si vom avea un an bunicel. Eu nu disper, cred ca va fi bine. Nu pot sa nu recunosc, insa, dependenta de ploi. Pai, daca nu taiam padurile, nu aveam si noi ploi mai dese ca in Germania? Conteaza foarte mult fixarea apei in sol. Acum, trebuie sa recunosc ca rapita e compromisa. O voi scoate si voi planta porumb. Cat despre execeptionalul an 2011 as vrea sa spun ca 2010 a fost mult mai bun. Embargoul rusesc asupra exporturilor de cereale a dus preturile pietei la niste cotatii de vis. Nu a fost cazul si anul acesta, cu tot cu productiile record", precizeaza Porumboiu. Rezervele europene de cereale ajung, acum, pentru cinci ani, ajutate mult de productiile acestui an. Anul trecut erau suficiente doar pentru trei ani, mai spune Porumboiu.
Dezastrul pomenit de agricultorii citati exista doar in mintile lor sau vor sa puna presiune pe Guvern privind acordarea de sume suplimentare, spune insa ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara. "Ii atrag atentia domnului Tarata ca are sisteme de irigatii si ar bine sa le foloseasca. Le-au intrat si banii pe acest an, ar trebui sa foloseasca tehnicile corecte de a lucra pamantul. Intr-adevar e o situatie mai grea acum, insa ii afecteaza mai mult pe micii fermieri. Cei mari sa faca bine sa nu mai arunce povesti in vant si sa pregateasca pamantul pentru insamantarile de primavara", a raspuns, prin intermediul MONEY.RO, ministrul Tabara.
Potrivit acestuia exista 2 milioane de ha cu griu semanat in toamna din care jumatate este deja rasarit asa ca situatia din agricultura este departe de a fi dezastruoasa. Cat despre problemele mosierilor cu rapita si orzul ministrul spune ca rapita este o planta foarte pretioasa care a mai dat chix partial si in trecut, chiar si intr-un an foarte bun precum 2011. Principala grija a agricultorilor este sa se faca araturile corespunzatoare astfel incat sa se conserve rezerva de apa din sol la 1 aprilie 2012 in conditiile in care prognoza meteo arata ca vor urma precipitatii normale pentru lunile de iarna.
Din vara, Romania este afectata de o seceta pronuntata, cantitatea de precipitatii cazuta in tara fiind infima. Chiar si Dunarea este la cote de atentie cu un debit la intrarea in tara de sub 1.800 de m³/s.
Prognozele Guvernului pentru cresterea economica de anul viitor sunt de 1,4% in timp ce ale FMI sunt de 2%. In trimestrele doi si trei ale lui 2011 cresterea economica a fost pusa, in special, pe seama agriculturii.