Ziarul Financiar informeaza: Cu terenul mostenit, 60% fonduri UE, 40% de la Raiffeisen, familia Tanasoiu face o noua cladire de birouri
Oamenii de afaceri Emil si Daniel Tanasoiu, cunoscuti in piata imobiliara in primul rand pentru dezvoltarea si vanzarea pentru 100 mil. euro a parcului de afaceri S-Park din nordul Capitalei, vor dezvolta o noua cladire de birouri in cartierul Aviatiei din Bucuresti, pentru care au obtinut o finantare nerambursabila de 11,2 milioane de lei (2,6 milioane de euro).
Fondurile europene obtinute reprezinta 60% din costurile eligibile ale proiectului evaluat la 26,8 mil. lei (6,2 mil. euro), restul banilor fiind obtinuti printr-un credit de la Raiffeisen Bank, in timp ce terenul de 1.300 de metri patrati pe care va fi dezvoltata cladirea reprezinta o mostenire, potrivit reprezentantilor firmei Siriului Residence, prin intermediul careia va fi dezvoltata cladirea cu o suprafata inchiriabila de 3.200 de metri patrati.
Cu alte cuvinte, investitorii contribuie financiar la acest proiect doar cu costurile considerate neeligibile, precum consultanta, proiectarea sau marketingul, investitia in constructie fiind asigurata prin contractele semnate cu Raiffeisen si cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si Agentia pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov, autoritatile responsabile pentru aceste fonduri.
Finantarea nerambursabila a fost obtinuta prin Programul Operational Regional 2007-2013, axa prioritara 4 "Sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri regional si local", dar care este de fapt "costul" lor?

Cateva conditii

"Cum nimic nu este gratis, autoritatile prin care am atras fondurile europene vor verifica atingerea anumitor parametri, iar nerespectarea lor poate duce la sanctiuni si la retragerea partiala a finantarii", spune Alexandra Olteanu, coordonator de inchiriere al proiectului.
Printre parametrii care trebuie atinsi se numara crearea a cel putin 60 de locuri de munca in cadrul firmelor gazduite intr-un interval de doi ani de la finalizarea proiectului, cand gradul de ocupare trebuie sa fie de cel putin 72%, in timp ce numarul firmelor care vor ocupa spatiile cladirii trebuie sa fie cel putin 13, iar 90% dintre acestea sa fie IMM-uri.
O "oarecare" intarziere de un an si jumatate
In plus, procedurile pentru obtinerea finantarii au fost incepute in prima parte a anului 2010, iar contractul a fost semnat abia pe 27 octombrie anul acesta.
"Am alocat destul de mult timp dosarului pentru obtinerea finantarii si a existat un oarecare delay (intarziere n.red.) al autoritatilor. Am colaborat cu firma Relians la intocmirea dosarului si mai avem un proiect pe fonduri europene in curs de aprobare pentru restaurarea unei cladiri vechi din Targu-Mures si transformarea ei in spatii de birouri. Acest proiect este cam 75% din valoarea celui din Bucuresti", spune Valentin Sigartau de la Primavera Development, entitatea sub care familia Tanasoiu dezvolta proiectele imobiliare.
Investitorii au inceput procedurile pentru licitatia prin care va fi desemnat constructorul proiectului, lucrarile fiind programate sa inceapa in luna februarie a anului viitor, in timp ce termenul de finalizare estimat este T1 2013.
Familia Tanasoiu este si printre actionarii firmei de constructii ACMS, dar antreprenorul proiectului va fi stabilit prin licitatie publica.

Chiria, 10 euro/metrul patrat

Cladirea va avea o structura formata din subsol, parter si sase etaje, ultimul fiind retras, 46 de locuri de parcare si chirii in jurul valorii de 10 euro/metrul patrat.
Suprafetele minime care pot fi inchiriate sunt de 80 de metri patrati, astfel ca un cost minim pentru o firma care se va muta in aceasta cladire depaseste 1.000 de euro lunar, tinand cont si de valoarea estimata a service charge-ului: 3 euro/mp.
Apartamentele cu trei camere din zona Aviatiei se inchiriaza in prezent cu 400-500 euro lunar, dar nu dispun de aceleasi facilitati cu cele dintr-o cladire de birouri, unde vor fi amenajate sali de conferinte, conexiuni rapide si o gestiune mai buna a spatiilor.
Aceasta ar putea fi prima cladire de birouri din Bucuresti realizata cu finantare europeana nerambursabila destinata in primul rand IMM-urilor, in conditiile in care in Sibiu sau Iasi au fost deja realizate acest gen de investitii, in timp ce la Timisoara omul de afaceri Ovidiu Sandor lucreaza de asemenea la un imobil pentru care a obtinut o fonduri UE de aproape 5 mil. euro.
Principalul proiect realizat de Primavera Development in Bucuresti este parcul de afaceri S-Park din spatele Casei Presei Libere, vandut austriecilor de la Immofinanz pentru mai mult de 100 de milioane de euro, dar compania a mai realizat in capitala si sediul Danone din Colentina, o cladire in apropierea Pietei Victoriei, precum si imobilul in care se afla Ordinul Arhitectilor Romani, din Piata Revolutiei.
Firma mai detine un teren in zona Razoare, pe care doreste sa ridice un turn de 20 de etaje pentru care incearca sa obtina aprobarea Planului Urbanistic Zonal.