Specializata initial pe distributia de alimente, compania Saff Trading Craiova produce de cativa ani caramele si bomboane distribuite in toata tara si al caror gust l-au testat si alti europeni. Aflati din GdS care este cel mai dificil lucru intr-un astfel de business si, mai ales, de ce nu s-a construit fabrica in Craiova.
Saff Trading a inceput distributia de alimente in 1998. De atunci si pana acum, compania cu sediul la Carcea, langa Craiova, s-a lansat si in productie, construindu-si o fabrica de bomboane si caramele intr-o localitate din apropiere de Bucuresti. Afacerea de succes a inceput cu distributia de pateu dintr-o intamplare: in loc sa primeasca bani de la un client, s-a ales cu un stoc de marfa. "Initial, am luat pateuri cehoslovace si nu stiam ce sa facem cu ele. Am inceput sa le vindem pe la alti distribuitori, pe la diverse magazine. Pe atunci, producatorul ceh facea diverse marci private pentru multe lanturi de magazine din Germania. Facea niste sarmale cat pumnul, pe care a incercat sa le vanda si in Romania... Acum distribuim pateuri romanesti, dar si alte marci autohtone", a povestit, pentru GdS, managerul general al Saff Trading, Razvan Paul Duta, care este si unul dintre actionarii companiei, alaturi de Marian Andreev (fost coleg de liceu) si Ciprian Scrieciu. Saff si-a extins aria de desfacere a produselor si livreaza pe piata interna de la conserve de carne, de legume si de peste pana la produse de patiserie, biscuiti, rulade, eugenii si bauturi racoritoare, respectiv bomboanele produse in "ograda" proprie. Compania importa masiv. Piata de desfacere este pe tot teritoriul Romaniei, de la micile magazine, la lanturile de supermarketuri Metro, Selgros, Billa, Auchan. Desi consumul a fost lovit puternic de criza, compania nu a fost afectata foarte tare. Saff Trading si-a mentinut numarul de angajati, cifra de afaceri si profitul. "Nu am dat afara oameni si nici nu vreau sa dau. Ideea este sa faci tot posibilul sa cresti pe perioada de criza", a explicat Razvan Paul Duta. Din 2008 si pana in prezent, cifra anuala de afaceri s-a mentinut in jurul a 65 de milioane de lei, iar profitul net pe 2010 a fost de 813.000 de lei, in usoara scadere fata de anul anterior. Firma are, in total, 166 de angajati si un parc auto impresionant: 26 de masini de transport marfa (de 3,5 tone fiecare), cinci dube (de 6,5 tone) si doua camioane (de 18 tone).

Fabrica de dulciuri, la Bragadiru

In urma cu cativa ani, actionarii s-au gandit sa se apuce si de productie. Ei si-au ridicat propria fabrica de bomboane in localitatea Bragadiru, in apropiere de Bucuresti. Dar de ce nu a aparut fabrica de dulciuri in Craiova? Oamenii de afaceri au preferat sa suporte costurile suplimentare cu logistica si salariile din Bragadiru, pentru ca, la vremea aceea, in Banie nu au gasit un spatiu adecvat. "Nu am gasit un loc unde sa facem productie in Craiova. De fiecare data am avut probleme cu infrastructura. Nu ne costa hala de productie, cat ne-ar fi costat sa facem canalizarea sau sa aducem conducta de gaze. Nu am avut de ales si ne-am dus la Bucuresti", a spus Razvan Paul Duta. SC Bomboniera produce 160-180 de tone de caramele si dropsuri pe luna, iar europenii au simtit gustul bomboanelor facute in Romania. O buna parte din productie ajunge la export (Olanda, Israel, Macedonia, Kosovo, Ungaria, Cehia si Slovacia), iar alta parte este livrata exclusiv catre Saff Trading, care distribuie apoi bomboanele pe piata interna. Oltenii, muntenii, ardelenii si altii apreciaza deopotriva dropsurile si caramelele "Cipi" produse de Bomboniera si livrate de firma Saff din Craiova.

Piata neagra - cel mai mare necaz

Chiar daca pe perioada crizei s-a simtit o scadere a consumului, reprezentantul firmei Saff sustine ca nu aceasta a fost cea mai mare problema a companiei, ci piata neagra, care ia amploare in Romania: "Odata cu cresterea TVA-ului a crescut si evaziunea. Ceea ce ne afecteaza pe noi cel mai mult este piata neagra, care atinge zeci de procente din totalul pietei alimentelor. Ne lovim de aceasta piata la negru peste tot in tara, nu numai in Oltenia. Este frustrant ca eu sa imi platesc impozitele si taxele catre stat, iar altii sa faca evaziune. Nu TVA-ul in sine este problema. Daca toata lumea ar fi corecta, nu ar fi probleme cu TVA". Inca o problema cu care se confrunta compania este legata de incetineala cu care se rezolva diferendele comerciale in instanta. "Justitia ne impiedica dezvoltarea. Un proces la care ai toate documentele care arata ca cineva a avut cecuri fara acoperire dureaza cativa ani. Daca ai o problema si un client nu iti da banii in iunie, sa zicem, pana trece vacanta judecatorilor nu ai ce sa faci", sustine Duta. Pe viitor, compania vrea sa se dezvolte crescand distributia directa, pe o piata in care unii dintre marii distribuitori au dat rateuri "pentru ca nu si-au dimensionat bine afacerile", a explicat directorul general al Saff. Productia de bomboane ocupa 15% din intreaga activitate.