ANAF a dat dispozitii in teritoriu ca finantistii sa faca tot posibilul sa creasca veniturile la bugetul consolidat al statului pe final de an, prin cresterea bazei de impozitare. Fiscul da asigurari ca lasa in pace firmele care platesc la timp. Aflati din GdS pe cine pun biciul finantistii.
Reprezentantii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) merg prin judetele in care sunt incasari mai slabe catre buget, pentru a impulsiona finantistii sa colecteze mai multi bani in vistieria statului. In urma cu ceva vreme, ei au poposit si in Dolj, unde incasarile sunt de 95% fata de planul stabilit de la Bucuresti. ANAF vrea ca Fiscul sa scoata bani si din piatra seaca, numai sa creasca incasarile la stat pe final de an. "Directiei doljene i-a fost reprosat faptul ca avem incasari de 95% fata de plan la noua luni. Ne-am spus punctul de vedere, ca avem arierate mari din anii precedenti, care fac obiectul procedurilor la instante si dureaza foarte mult. Avem mari probleme cu aceste arierate. La stabilirea planului de incasari se ia in calcul si un procent din arieratele din lunile precedente", a spus directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, Eugen Calinoiu.

Se cauta venituri in conturile persoanelor fizice

Seful Finantelor doljene spune ca va lasa in pace firmele care isi platesc datoriile, in schimb, vor fi vizati cei care nu achita la timp. Dar cum identifica Fiscul in aceasta perioada dificila pentru mediul de afaceri noi surse de venituri catre bugetul de stat cand nu exista nici macar parghii legislative pentru a acapara alte venituri din mediul privat? "Trebuie sa extindem baza de impozitare... Firmele care au pierderi trei ani la rand sunt verificate, dar mai ales detinatorii acestor firme, pentru ca au creditat companiile cu bani din buzunar. Pai de unde aveau bani daca firmele erau pe pierderi? In curand se va modifica si OUG nr. 117/2010 privind verificarea veniturilor persoanelor fizice. Se lucreaza la un alt mod de calcul a masei impozabile. Inca nu stim cum se va aplica", a precizat Calinoiu. Directorul Fiscului mai spune ca va cauta noi venituri catre buget prin conturile persoanelor fizice, dar si ca "vom mari baza impozabila la persoanele juridice, in sensul ca ne vom indrepta cu controale catre cei care declara la stat mai putin decat trebuie si astfel ei fac o concurenta neloiala celorlalte firme care declara sumele reale si platesc la stat tot ce trebuie". O sursa de venituri catre stat o constituie "impozitele si taxele pentru veniturile nedeclarate de persoanele fizice, de genul TVA-ului la tranzactiile imobiliare, TVA de la cei care lucreaza in agricultura, impozit pe venit etc. Sau declararea la notar a unor sume mai mici decat cele reale (tot la tranzactiile imobiliare). Vom cauta si alte surse nedescoperite pana acum, cum ar fi evaziunea fiscala, dar ii vom incuraja pe cei care platesc. In schimb, datornicii vor fi executati silit", a spus si directorul executiv adjunct al DGFP Dolj, Mihai Antonescu.

Esalonarile si scutirea de penalitati - prioritatile ANAF

Cu toate controalele Fiscului, exista firme care au mari probleme financiare, motiv pentru care nu pot plati la timp darile catre stat. Pentru acestia, reprezentantii ANAF au tema de la Bucuresti sa explice mediului local de afaceri ca exista OUG nr. 29/2011 privind esalonarile la plata a datoriilor firmelor, pe o perioada de pana la cinci ani si OUG nr. 30/2011, care a modificat Codul Fiscal si a introdus posibilitatea scutirii de penalitati si a unei cote din majorarile de intarziere daca firma plateste datoria la anumite termene. Dar ambele acte normative ridica probleme mediului de afaceri, iar conditiile stabilite de legiuitori sunt greu de indeplinit de firmele aflate deja in dificultate.