Situatia absorbtiei fondurilor europene de catre Romania este dramatica pentru ca, pe langa riscul de a pierde din banii alocati pentru perioada urmatoare, economia romaneasca intarzie sa recupereze decalajul fata de celelalte state din UE, a declarat Benoit Nadler, reprezentantul Comisiei Europene.

Ce spune Comisia Europeana despre economia romaneasca

"Rata de absorbtie a fondurilor de catre Romania este de doar 3,5%. Situatia este dramatica, din cauza riscului ca Romania sa piarda o parte din banii alocati pentru perioada urmatoare, dar aceasta are si un impact economic. Daca nu exista proiecte implementate cu fonduri europene, nu va exista motorul pentru revenire economica, Romania nu are mecanisme de crestere economica. Romania isi va pierde din atractivitate pentru ca va fi din ce in ce mai greu sa recupereze decalajul fata de alte state europene", a declarat Benoit Nadler, expert la Directoratul General de Politica Regionala din cadrul Comisiei Europene.
Printre motivele pentru care gradul de absorbtie a fondurilor UE este atat de redus, reprezentantul CE a mentionat procedurile licitatiilor tehnice, capacitatea redusa a beneficiarilor, dar si problemele de la nivelul autoritatilor de management.
"In cazul beneficiarilor, avansurile sunt mari, iar acestia nu se mai grabesc sa obtina mai multi bani. La nivelul autoritatilor de management exista probleme de personal si de competenta. Toate aceste dificultati impiedica firmele serioase sa faca afaceri in Romania. Primim in fiecare zi la Bruxelles plangeri de la companii despre lipsa de transparenta din Romania la licitatiile publice", a spus Nadler.
Pe de alta parte, el apreciaza ca exista un nivel nejustificat de ridicat de birocratie in randul autoritatilor de management si recomanda ca acestea sa simplifice mai degraba procedurile, decat sa se planga de lipsa de personal.
"Am suspendat plati pentru un proiect pentru ca documentatia impovaratoare nu asigura corectitudine si conformitate. Incarca beneficiarii, iar acestia nu mai pot face fata mental problemelor. Procedurile ineficiente si inadecvate sufoca implementarea proiectelor in Romania", a apreciat oficialul CE.
El s-a referit in acest context si la numarul excesiv de mare al auditorilor si al controlorilor proiectelor, care sunt necoordonati, incompetenti si inconsecventi.
"Toate acestea amplifica incertitudinea investitorilor. Autoritatile se protejeaza de incompetenta prin tot mai multe proceduri", a mai spus Nadler.