Agerpres informeaza: Victor Ponta: Este obligatorie scaderea pretului si a costului muncii in Romania pentru atragerea de investitori straini
Presedintele PSD, Victor Ponta, a afirmat, joi, la Craiova, in cadrul unei intalniri de lucru cu reprezentanti ai unor firme interesate sa investeasca in Romania si cei ai unor companii din municipiu, ca scaderea pretului si a costului muncii, dar si reducerea TVA reprezinta masuri necesare si obligatorii pentru atragerea de investitori.
"Este obligatorie scaderea pretului si a costului muncii in Romania. Altfel nu suntem competitivi si e foarte greu cu un nivel al contributiilor sociale si al taxarii muncii sa fim cu adevarat interesanti si pana la urma profitabili pentru investitori. Scaderea contributiilor de asigurari sociale pentru a relaxa piata muncii este absolut esentiala si in acest sens in bugetul pe 2012 si mai ales in programarea multianuala 2012-2016 Romania trebuie sa oblige si sa tina un sistem de contributii de asigurari sociale mai mic decat cel prezent", a afirmat Ponta.
In ceea ce priveste TVA, Ponta a afirmat ca nivelul acesteia trebuie stabilit sub nivelul actual de 24%, care descurajeaza o mare parte a circulatiei bunurilor.
"Dar, mai mult decat aceasta, trebuie sa stabilim ca nu o mai schimbam pentru ca, pana la urma, orice business plan, daca pleaca de la o anumita cota de TVA, si acea cota se schimba peste noapte sau intr-o saptamana, e foarte greu de tinut. Sunt masuri de principiu si masuri concrete. Sunt absolut convins ca obligatie celor care fac politica, la putere sau in opozitie, este de a-i sprijini pe cei care creaza locuri de munca", a spus liderul PSD.
El a subliniat importanta unei stabilitati a legislatiei, apreciind ca nimeni nu va veni in Romania sa ceara ceva special, dar in primul rand cere o stabilitate, cere o garantie din partea autoritatilor publice romanesti, Guvern, autoritati locale referitoare la faptul ca in urmatorii trei ani, cinci ani, opt ani cat dureaza investitia nu se schimba regulile jocului, nu se schimba peste noapte taxe, impozite, sisteme de investitii, pentru ca fara stabilitate este foarte greu sa poti sa-ti faci o previziune, sa ai curajul sa faci o investitie serioasa.
El a adaugat ca investitorii au nevoie de o anumita viziune a statului roman, ceea ce-si doreste statului sa faca in urmatorii 10 ani in ceea ce priveste infrastructura, energia.
"O tara care n-are o viziune dincolo de urmatoarele doua luni sau trei luni este o tara neatractiva pentru nici un fel de companie, straina sau romaneasca. Oricine creeaza un loc de munca si plateste macar un salariu este un prieten al Romaniei, al tarii noastre, al Doljului si al Craiovei si un prieten al oricarui politician. Nu poti sa faci politica daca oamenii pe care vrei sa-i conduci traiesc in fiecare zi cu gandul ca nu mai au un loc de munca, ca nu-si pot gasi un loc de munca sau ca nu vor fi suficienti cei care muncesc pentru a contribui la fondul de pensii, la asigurarile sociale", a afirmat liderul PSD.
In opinia sa, Romania si Oltenia, in mod special, nu si-au pierdut orice speranta pentru un viitor economic mai bun decat cel actual.
"Eu cred ca Romania si, in special, Oltenia ofera multe oportunitati fie ca e vorba de energie, servicii, de transporturi. Este important cat de inteligenti suntem noi in a folosi aceste oportunitati si cum reusim sa-i sprijinim pe cei care in zona privata vin si-si pun proprii bani, propriul capital, propria experienta pentru a crea locuri de munca si a face o afacere. Sunt absolut convins ca inainte de a redistribui trebuie sa producem bunastare. Sunt convins ca in Romania patru milioane de angajati foarte greu pot sa sustina o tara de 20 de milioane", a mai spus Ponta.
El a adaugat ca, din punctul sau de vedere, solutia este crearea de noi locuri de munca si necesitatea oricarui fel de sprijin, de investitie.
La finalul intalnirii, Ponta a facut o gluma pe tema plecarii companiei Nokia din Romania si ainitiativei senatorului PSD Olguta Vasilescu de a pune fata in fata investitorii straini cu cei romani, afirmand ca social-democrata iti poate aronda rolul de "connecting people".
"Daca nu mai avem Nokia in Romania, Olguta si-a luat deja rolul connecting people", a comentat Ponta la finalul reuniunii.
La randul sau, senatorul Olguta Vasilescu a adaugat ca in Craiova in ultimii ani nu a mai venit niciun mare investitor si i-a asigurat pe oamenii de afaceri romani si straini ca astfel de intalniri vor continua.
Ea a adaugat ca in Craiova se poate produce orice, de la avioane, la locomotive si a subliniat existenta in municipiu a unei forte de munca calificate.
La intalnirea de lucru au mai luat presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa, iar din partea firmelor care sunt interesate sa realizeze investitii in Craiova au luat parte Jakub Hoda, reprezentant al diviziei de aparare si industrie aerospatiala a Honeywell, Reinhard Gruber, manager general pentru Europa Centrala al Makino, David Tarant, director al Mott MacDonald, Calin Huma, director de dezvoltare al Portsmouth Aviation, si Dragos Moisescu din partea BRIDGE. Acestia si-au manifestat interesul de a investi in zona si au subliniat avantajele platformelor industriale din Dolj