Blogurile Romaniei Libere : Cauciurile de iarna nu iti salveaza viata
Toate discutiile din jurul deciziei guvernului de a impune cauciucurile de iarna la autovehicule le-au creat multora impresia ca daca ai astfel de gume pe masina poti sa mergi cu aceeasi viteza sau siguranta ca vara. De aceea, ma astept ca o data cu venirea zapezii, numarul accidentelor rutiere sa creasca deoarece foarte multi soferi vor continua sa circule cu viteza bazandu-se pe faptul ca autoturismele lor au anvelope de sezon.
Cauciurile de iarna nu iti salveaza insa viata, pentru ca nu trebuie sa uitam ca "iarna nu-i ca vara". Daca circuli cu 100 de km/h si intri intr-o curba fara sa incetinesti e mai mult ca sigur ca vei derapa cu tot cu dotarea masinii tale bine echipate. Daca faci o depasire fara sa te asiguri, mori cu toate simbolire M+S de pe rotile tale.
Pana si producatorii de anvelope recunosc ca acestea nu fac minuni daca tu esti bizon in trafic. Intr-o reclama difuzata zilele astea pe TV, Michelin afirma ca anvelopele lor de iarna "reduc spatiul de franare cu 5%". Asta inseamna ca, in decembrie autoturismul se opreste in 100 de metri daca are cauciucuri de vara, si in 95 de metri, daca are unele de iarna. Ceea ce, la peste 100 de km/h, nu e suficient pentru a evita un accident.
Asa ca, atentie soferi, cum ar spune Virgil Vochina.
Bonus: Iata o stire din Click, despre accidentul in care a fost implicat Serban Huidu care confirma ce am spus mai sus: "Cele trei victime din masina Logan ar fi putut fi azi in viata daca o decizie de ultim moment nu le-ar fi pecetluit soarta. Magda Draghici si Ioan Garbis aveau fiecare masini de teren, dar au decis sa mearga cu Dacia Logan la insistentele lui Stefan Balogh. Motivul, foarte simplu: era singura masina de la firma care avea deja montate cauciucurile de iarna. Pentru ca la munte ningea, cei trei au considerat ca este mai sigur sa se deplaseze cu o masina echipata corespunzator de iarna." Fara comentarii.