Amenzi de pana la 4.000 de lei, cauciucurile de iarna obligatorii de la 1 noiembrie, indiferent de vreme, anvelopele all season nu te scapa de amenzi, sunt cateva dintre "zvonurile" care circula inainte de intrarea in vigoare a Ordonantei nr. 5/2011 privind cresterea sigurantei rutiere. In realitate, amenzile sunt mult mai mici, iar anvelopele de iarna vor fi obligatorii numai cand drumul este acoperit cu zapada, gheata sau polei.
Pe 1 noiembrie va intra in vigoare OG nr. 5/2011 pentru aprobarea unor reglementari privind cresterea siguranței rutiere, care modifica unele articole din OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice. Astfel, la art. 112, alin. 1 se introduce litera h1, care prevede ca situația in care "autovehiculul nu este dotat, la circulatia pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, cu anvelope de iarna" constituie contraventie si se sanctioneaza conform art. 102, intre 9 si 20 de puncte amenda, adica intre 603-1.340 de lei plus retinerea certificatului de inmatriculare al masinii. Potrivit legii, certificatul de inmatriculare va fi restituit proprietarului numai dupa ce isi va monta pe masina cauciucuri de iarna. Nici vorba de amenzi "astronomice", de pana la 4.000 de lei. Acest zvon a aparut dintr-o confuzie, pentru ca aceeasi Ordonanta nr. 5/2011 modifica si OUG nr. 109/2005 privind transporturile rutiere. Modificarile aduc sanctiuni intre 2.500 si 4.000 de lei, insa pentru transportatorii care circula fara cauciucuri de iarna. In plus, daca un transportator de marfuri sau persoane blocheaza un drum public, operatorul de transport este obligat sa achite si costurile interventiei de degajare a drumului.
Politistii doljeni spun ca, incepand cu 1 noiembrie, daca un sofer este depistat conducand un autovehicul pe drumurile publice fara a avea montate cauciucuri de iarna, acesta va fi sanctionat. Dar numai cu conditia ca drumul sa fie acoperit cu zapada, gheata sau polei. "Vom lua masuri incepand cu 1 noiembrie si ii vom sanctiona pe conducatorii auto care nu si-au montat cauciucuri de iarna, insa numai daca va ninge", a declarat comisarul-sef Stelian Nicolaescu, seful Serviciului Rutier Dolj.

Confuzia anvelopelor all season

Reprezentantii Serviciului Rutier Dolj au mai precizat ca soferii care isi monteaza anvelope all season pe autovehicule nu vor fi amendati, pentru ca acest tip de cauciucuri, dupa cum arata si numele, poate fi folosit in toate anotimpurile, deci si iarna. Conditia este ca aceste anvelope sa fie inscriptionate conform Directivei nr. 92/23/CE din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor si ale remorcilor acestora, precum si montarea lor.
In aceasta directiva se precizeaza ca pe pneurile pentru zapada trebuie sa fie aplicate, pe langa alte marcaje cum ar fi firma producatorului, dimensiunile sau categoria de viteza, literele "M+S", "M.S." sau "M&S" (Mud&Snow - Noroi&Zapada - n.r.). Nu se face referire la nici un fulg de zapada, munte sau alt marcaj care sa insoteasca literele MS. Un alt zvon spunea ca fie service-urile, fie RAR-ul va elibera un certificat sau va consemna in cartea de identitate a vehiculului faptul ca anvelopele montate sunt pentru sezonul rece. Politistii doljeni spun ca nici acest lucru nu se confirma, in lege nefiind stipulata o astfel de obligatie.