DeCeNews informeaza: Conflictul Moraru-Badea, un fel de Nicolae Iorga - Zelea Codreanu (Autor: Val Valcu)
"Esti un incorect. Esti un necinstit sufleteste. Iti voi striga din adancul gropii: esti un necinstit sufleteste, caci ti-ai batut joc pe nedrept de sufletele noastre nevinovate!". Asta i-a scris Corneliu Zelea Codreanu lui Nicolae Iorga. Marele istoric, cel mai probabil la cererea MS Regelui Carol, care dorea sa-și regleze conturile cu Mișcarea Legionara, reclama la Parchetul Militar "calomnia". Codreanu este arestat, judecat și condamnat la sase luni inchisoare, fiind ucis de gardieni in timpul detentiei.
Evident, nu putem face o paralela intre personaje, dar mecanismul implicat in 1938 poate fi luat in considerare acum, cand analizam evolutia "penala" a disputei Badea-Moraru. Radu Moraru transfera un schimb de replici din mass media in instanta. Legatura "Nasului" cu un lider autoritar (Traian Basescu), pe care il slujeste cu daruire trece de limitele orientarilor politice, mergand aproape de pasiune. Iorga se afla, politic vorbind, in tabara unui lider care trecea de la monarhia constitutionala la dictatura personala. Timpurile s-au schimbat, tendinta si afilierile sunt , intr-un fel, asemanatoare. (Nu conteaza ce si de ce sustine Badea, acum este in Opozitie, exact ca persoana reclamata pentru calomnie, in urma cu peste 70 de ani).
Disputa putea fi citita in cheia autopromovarii (te injuri cu unul care are audienta, ca sa nu te uite lumea, cat stai pe bara), pana cand s-a ajuns la reclamatii in instanța pentru "amenintare". Din acest moment plangerea lui Radu Moraru nu-i mai serveste decat Puterii. Fie pentru hartuirea lui Badea, fie chiar pentru sanctionarea acestuia in Instanta. Totul depinde de planurile pe care le are cu presa nealiniata. Oricum, la niste interceptari telefonice tot va servi plangerea Nasului. Nu cred ca publicul crede o clipa ca Moraru e amenintat. Poate ii si dispretuieste pe "plangaciosi", pe cei care isi cheama fratele mai mare de la Cotroceni, de fiecare data cand le arata pumnul, un alt pusti din cartier.
In plus, a pretinde ca Badea ti-a dorit sa mori, la propriu, inseamna ca esti prost, pur si simplu. Oricine va citi ce a declarat Badea poate vedea realitatea. Badea isi dorea ca Moraru sa nu mai manance din banul public. Iata citatul: "Ratatul asta maroniu nu va muri de foame. Va manca in continuare mult cacat expulzat in urma digestiei banului public. Sau poate totusi va muri.P.S. Mori!!!". Deci, Badea face presupunerea ca, si fara contract cu RCS/RDS, Moraru nu va muri de foame, apoi isi exprima speranta ca, totusi, va muri. Am observat ca Moraru refuza sa moara. De foame. Pofta buna!