B365.realitatea.net informeaza : O "Autostrada pietonala" va fi construita in centrul Bucurestiului - VEZI 39 DE PROIECTE
Realizarea PIDU a revenit, in urma unui concurs de solutii, Asociatiei ASUB, un consortiu format din 14 companii: 9 birouri de arhitectura si urbanism - Re-Act Now Studio, DSBA, Space Syntax, Soare&Yokina arhitecti asociati, IGLOO Architecture, Studio Basar, Astil, Macarie O’looney architects, Republic of Architects si 5 companii de specialitate: Synergetics Corporation (finantari), DC Communication (comunicare /consultare), Polarh Design (studii istorice/restaurari), KVB Economic (mediu) si KXL (trafic).
Proiectele propuse trebuiau realizate cu fonduri europene, insa atribuirea contractului catre ASUR a fost contestata in instanta, ca urmare strategia a fost amanata, iar acum multe dintre proiecte nu se mai incadreaza in termenul pentru accesarea fondurilor. "Acum, doar o parte din proiecte vor realizate prin fonduri de la Uniunea Europeana, iar altele cu bani de la bugetul local. In functie de fondurile disponibile vor fi demarate cu prioritate anumite proiecte", a declarat arhitectul-sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu.

Cand vor fi realizate proiectele

Planul Integrat de Dezvoltare Urbana a fost realizat pe termen mediu si lung ceea ce inseamna ca va dura cativa ani buni pana vor fi puse in practica toate proiectele. Arhitectii spun insa ca centrul Bucurestiului poate fi schimbat si intr-un singur an daca se realizeaza si numai o parte din proiecte. "Daca vrea Primaria, intr-un an se pot vedea rezultatele. Se poate realiza un set de interventii care sa schimbe felul in care este folosit centrul Bucurestiului", sustine Teodor Frolu.
Astfel, pentru infrastructura stradala si realizarea conexiunilor cu centrul istoric (podurile peste Damovita), ar fi necesari doar 40-50 milioane de euro, spune arhitectul.
Deocamdata au fost pornite doar proiectele pentru parcarea din centrul vechi si cele subterane de la Walter Maracineanu si Piata Dorobantilor. Lucrarile efective de constructie la ultimele doua ar trebui sa inceapa in acest an.
De asemenea, s-au inceput lucrarile pentru traseul pietonal de pe Calea Victoriei, iar pentru realizarea Podului Calicilor se cauta deja solutii si idei pentru constructie si amenajarea zonei.