Romania Libera informeaza: Proiectele abandonate ale Capitalei
Bucuresti. Edilii au anuntat investitii majore, dar apoi au uitat de ele

Proiecte de infrastructura, unele in valoare de sute de milioane de euro, au fost prezentate in ultimii ani bucurestenilor, iar edilii dadeau termene de finalizare optimiste. Investitiile anuntate s-au transformat insa in intarzieri, amanari sau noi promisiuni fara acoperire.

Construirea unei noi sali polivalente pe locul actualului patinoar Flamaropol din Capitala este una dintre cele mai recente investitii anuntate cu pompa de autoritati. Sala, cu o capacitate de 16.000 de locuri, ar urma sa simboolizeze "o padure desfrunzita", potrivit notei de fundamentare postate pe site-ul Ministerului Dezvoltarii. Proiecte de amploare pentru Bucuresti au fost insa anuntate cu zecile, dar putine au fost finalizate. Romania libera rezinta cateva dintre cele mai mari proiecte abandonate de autoritati.

Complexul Vacaresti. Una dintre cele mai mari investitii anuntate in Capitala la inceputul anilor 2000 a fost cea de la Lacul Vacaresti. Un investitor australian, Tony Michael, intentiona sa construiasca un megacomplex de divertisment, cu hipodrom, terenuri de golf, piscine, hoteluri si restaurante, toate in valoare peste un miliard de dolari. Guvernul a concesionat pe 49 de ani terenul aferent investitiei, dar a aflat ca investitorul nu e dispus sa aloce nici un ban pentru proiect si, mai mult, a fost expulzat din tara pentru sedere ilegala. De atunci au inceput procesele care nu s-au terminat nici in ziua de azi, iar cele 183 de hectare din zona Vacaresti au ajuns maidan.

Aqua Parcul de la Tineretului. In valoare de 20 de milioane de euro, proiectul urma sa fie un parteneriat intre Administratia Lacuri si Parcuri a Capitalei si un investitor privat, Blue Ciel. Planul urbanistic nu a fost insa aprobat de Consiliul General al Capitalei, iar asociatia Salvati Bucurestiul a obtinut suspendarea lui in instanta. Chiar si fara acest proces, Oprescu anunta ca renunta la proiect, pentru ca investitorul dadea dovada de neseriozitate. Cu toate acestea, primarul de sector, Piedone, inaugura lucrarile la inceputul anului, iar 300 de copaci au fost deja taiati, fara aviz legal.

Telegondola. Planul de a construi o telegondola care sa lege nordul Capitalei de cartierele estice este readus din cand in cand in discutie, dar nici un metru din traseul de 10 kilometri nu este inca gata. Nu este finalizata nici macar documentatia de urbanism. Proiectul a fost anuntat in 2008 si ar trebui sa fie gata pana in 2012.

Proiectul Esplanada. O alta investitie de aproape un miliard de euro a fost anuntata in 2004 si prevedea construirea un mall, a unor cladiri de birouri si rezidentiale, in apropiere de Piata Unirii, pe un teren de 10,7 ha. Proiectul Esplanada a ramas doar la stadiul de macheta frumoasa, dupa ce dezvoltatorul TriGranit Development Ro-mania a anuntat in 2011 ca si-a suspendat activitatea pentru trei ani. "Proiectul este in stand-by pe o perioada nedeterminata, dupa ce a ramas sa fie avizat de mai multe ministere", a declarat recent Vlad Valcea, director de dezvoltare la compania Trigranit.

Consolidarea Primariei. Autoritatile capitalei nu au reusit sa duca la bun sfarsit nici consolidarea propriului sediu. Edilii au ales o varianta de proiect, apoi s-au razgandit si vor organiza pe 29 august o licitatie pentru a gasi un nou proiectant. Intre timp, ei s-au mutat intr-o cladire ultramoderna pentru care platesc o chirie pe masura, in timp ce consolidarea este luata de la inceput.

Casa Radio. Nici aici lucrarile nu au fost terminate. Proiectul de peste 700 milioane de euro a intrat in stand-by dupa ce Primaria Sectorului 1 a atacat in instanta planul urbanistic zonal (PUZ).