Blocurile care detin uscatorii spatioase sau alte spatii comune ce pot fi instrainate pot face bani din vanzarea acestora. Este o metoda prin care locatarii dintr-un bloc obtin sume insemnate de bani, cu care sa-si modernizeze condominiul sau sa construiasca acoperis respectivului imobil. Conditia primordiala este ca proprietarii sa isi dea acordul. Nu de putine ori, in cazul acestor vanzari, reprezentantii asociatiilor joaca un rol important, obligandu-i pe unii dintre proprietari, prin tot felul de tertipuri, sa-si dea acordul. Pasii care trebuie urmati in astfel de vanzari par anevoiosi, dar nu sunt greu de realizat. In primul rand, este necesar acordul scris al proprietarilor din bloc ca sunt de acord sa cedeze dreptul lor asupra uscatoriei. Aici sunt valabile prevederile Legii nr. 170/2010: "Incetarea destinatiei de folosinta comuna pentru partile comune din cladirile cu mai multe etaje sau apartamente se poate hotari motivat, cu o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor. (4) In cazul prevazut la alin. (3), devin aplicabile dispozitiile privitoare la coproprietatea obsnuita si temporara. Cu toate acestea, instrainarea sau ipotecarea se poate realiza daca exista o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor. (5) In cazurile prevazute la alin. (3) si (4), coproprietarii care nu au votat ori, dupa caz, s-au opus la instrainare sau ipotecare au dreptul la o despagubire justa, stabilita pe cale conventionala ori, in caz de neintelegere, pe cale judecatoreasca".
Acordul va fi avizat de asociatia de proprietari, iar toti acesti proprietari trebuie sa se prezinte in fata unui notar. Este si partea cea mai dificila, cateva zeci de persoane trebuind sa mearga la un birou notarial. "Pentru incheierea tranzactiei, proprietarii au obligatia, prevazuta in lege, sa se prezinte in fata notarului public pentru ca incheierea contractului sa fie perfect valabila. Sau pot sa dea procura unei singure persoane sa se ocupe de tranzactionare, dar si aceasta este autentificata, bineinteles in fata unui notar. Prin urmare, in aceste cazuri pot sa vina in fata notarului public si 20, si 50 de persoane, in calitatea lor de proprietari", a precizat Gheorghe Ciovica, notar public.
Dupa ce notarul va intocmi actul de cumparare cu toti coproprietarii care accepta sa vanda, actul va fi inaintat la Cartea funciara pentru intabularea dreptului noului proprietar. Bineinteles, la notar trebuie sa fie dusa si documentatia cadastrala pentru aceasta uscatorie, acte intocmite de catre o persoana autorizata in domeniu, un cadastrist.
Biroul de carte funciara va emite incheierea de intabulare si un extras de informare. "La noi nu este necesar sa se prezinte toti proprietarii. Acest lucru se intampla in fata notarului sau in fata cadastristului. La noi ajunge documentatia, in ultima faza. Exista astfel de vanzari in Craiova, spre exemplu uscatoria din blocul D3, scara 1, de pe strada Amaradia sau cea din blocul D1, scara 2, George Enescu. Astfel de tranzactii sunt reglementate de Legea nr. 114/1996 si mai multe ordine ale ANCPI", a declarat Veronica Popescu, reprezentanta OCPI Dolj.
Cu toate aceste acte, cumparatorul se prezinta la primarie, Serviciul urbanism, si solicita un certificat de urbanism in vederea emiterii autorizatiei de construire, daca are loc o extindere a apartamentului.