Realitatea.net informeaza: Deutsche Welle: Guvernul da bani pentru Catedrala Mantuirii Neamului dar inchide scoli si spitale
O noua catedrala se construieste in centrul Bucurestiului, cu 600 de milioane de euro. Constructia Catedralei Neamului progreseaza cu viteza maxima: va avea 125 de metri inaltime si va pune in umbra Casa Poporului, construita de Nicolae Ceausescu, arata un documentar realizat de Deutsche Welle. Credinta joaca un rol major in societatea romaneasca: aduce confort oamenilor, care isi duc viata in saracie", mai arata jurnalistii straini.
Guvernul Romaniei cheltuieste sute de milioane de euro pentru construirea unei catedrale gigantice, dar inchide zilnic scoli si spitale, din lipsa de fonduri. Este concluzia unui documentar realizat de Deutsche Welle.
O noua catedrala se construieste in centrul Bucurestiului, cu 600 de milioane de euro. Constructia Catedralei Neamului progreseaza cu viteza maxima: va avea 125 de metri inaltime si va pune in umbra Casa Poporului, construita de Nicolae Ceausescu, arata documentarul.
"Dictatorul a daramat multe biserici in 1980, iar acum autoritatile vor sa se imprieteneasca iar cu Biserica Ortodoxa. Credinta joaca un rol major in societatea romaneasca: constituie un comfort pentru vietile oamenilor, duse in saracie", mai arata jurnalistii straini.
Jurnalistii de la Deutsche Welle au obtinut, pe langa opinii pro si contra de la oamenii de rand, si parerea autoritatilor de la Bucuresti, pentru care Catedrala Neamului este un simbol national.
"Asistam la o risipa uriasa a banilor publici. Biserica Ortodoxa Romana primeste de doua ori mai multi bani decat cultura si tot de doua ori mai mult decat cercetarea. Asta va afecta serios bugetul statului", a declarat Remus Cernea, reprezentant Partidul Verzilor, in cadrul documentarului.
In ultimii 20 de ani peste 4.000 de biserici s-au construit in Romania cu sprijin de la guvern. Statistic, asta inseamna ca la fiecare doua zile s-a finalizat o noua biserica. Intre timp, trei scoli sunt inchise zilnic si din ce in ce mai multe spitale. Toate acestea nemultumesc multi oameni.
"Sunt multi oameni nevoiasi, copii orfani, sate fara curent. Statul ar trebui sa aloce banii in alta parte", a spus un roman.