Money.ro informeaza: Se deschide primul Chinatown din Romania si cel mai mare din Europa (Autor: Florin Cojocaru )
Un minioras de tip Chinatown se va deschide, in 19 iulie, in localitatea ilfoveana Afumati, situata la 16 km de Bucuresti. Pe un spatiu de 40 de hectare vor exista magazine, depozite, birouri si locuinte cu specific chinezesc. Investitia e 100% chinezeasca.
Marti, 19 iulie 2011, se va inaugura cel mai mare complex de tip Chinatown din Europa, situat in comuna Afumati, la 16 km de Bucuresti. Rezultatul unei investitii de 150 de milioane de euro realizata de catre 19 oameni de afaceri chinezi, complexul de la Afumati va reprezenta, alaturi de deja consacrata zona Dragonul Rosu din Colentina, principalul centru de desfacere a marfurilor chinezesti din sud-estul Europei. Suprafata totala a complexului este de 40 de hectare. Pe aceasta suprafata sunt amplasate 3.275 de spatii comerciale, 1.380 depozite logistice, la care se mai adauga cafenele, restaurante, cazinouri, banci sau gradinite.
Chinatown de Romania va reprezenta, de fapt, cea mai mare piata en gros, unde se vor vinde marfuri chinezesti la pret de producator. Ulterior, pe spatiul amintit se vor construi cladiri de birouri, zone rezidentiale, dar si un centru comercial metropolitan cu specific ambiental chinezesc. Peste cativa ani, halele si showroom-urile Cartierului Chinezesc din Afumati vor fi inconjurate de sute de case traditionale chinezesti, care, spera investitorii, vor atrage mii de turisti anual. Contra cost, patronii chinezi ai centrului comercial ofera firmelor servicii de paza, management si service computerizat de retea.
Conducerea China Town este formata din Pan Jidong, om de afaceri chinez prezent in Romania inca din 1992, detinator al distinctiei "Patriot remarcabil peste hotare" a statului chinez, Alexandru Ioan - Wang Yan, om de afaceri roman de nationalitate chineza si Shengfei Weng.
Concurent al Chinatown de Afumati este Chinatown de Colentina, un proiect mai vechi al grupului de firme Niro, care exploateaza, in prezent, noua centre comerciale Dragonul Rosu, momentan cea mai mare zona de comert a Romaniei. Numai ca proiectul este inca departe de a fi terminat. In zona Dragonilor se va mai construi si o cladire de birouri, dar si mai multe blocuri pentru chinezi. Dintre acestea, doar doua stau acum in picioare. Pana la finalizarea intregului proiect, Niro este pe punctul de a pune acoperisul pe un magazin universal situat in aceeasi locatie, unde se vor putea gasi "de la ace la masini de spalat", dupa cum spune Ion Badea, directorul de comunicare al grupului Niro.
Chinatown este un oras in miniatura unde locuieste minoritatea chineza. El se gaseste in toate marile metropole ale lumii precum New York, San Francisco, Sydney, Paris ori Londra.