Cresterea cotatiei euro in raport cu leul nu a mai creat panica la fel ca in alti ani: craiovenii au cumparat valuta doar daca le-a trebuit, in timp ce marile jocuri valutare se fac la banci
Omul de rand nu mai reactioneaza imediat la socul valutar. Cresterea brusca de marti a monedei euro in raport cu leul la 4,28 lei i-a lasat indiferenti pe oamenii de rand.
Ieri, la casele de schimb valutar din centrul Craiovei oamenii au schimbat leii pe valuta si invers doar daca au avut nevoie sa-si plateasca ratele catre banci sau pentru concedii. In plus, oamenii simpli au inceput sa citeasca, sa se informeze despre cotatiile valutelor.
"Nu m-am panicat. Am stricta necesitate acum de euro, pentru concediu. Nu ne mai mira cresterile acestea bruste. Cred ca se va stabiliza euro in perioada urmatoare. Depinde de economia Europei", a spus Constantin Cojman, de 60 de ani, economist in Craiova, care achizitiona euro de la o casa de schimb.
"Oamenii au cumparat azi (ieri-n.r.) sume modice, pentru nevoile lor. Media a fost de cateva sute de euro de persoana, dar nu se mai panicheaza lumea, ca nu mai are bani", a spus reprezentanta unei case de schimb din Banie.
"Jocurile se fac de catre banci!"

Patronii caselor de schimb considera ca nu piata valutara din orase face cursul leu-euro, ci jocurile sunt la nivel mult mai inalt. "Sunt lucruri internationale, cresterea euro nu e de la piata. Sunt aceleasi lucruri ca inainte. Acum nu este nici cerere multa de valuta, ca e lumea in concedii. Si daca nu merge economia, de unde sa vina banii? Jocurile se fac de catre banci, nu se fac aici, ci la Bucuresti. De aceea creste euro", a spus, pentru GdS, Mohamed, patronul unei case de schimb din centrul Craiovei. La cumparare, casele de schimb din centrul orasului au afisat ieri cursuri foarte apropiate: de 4,230 lei pentru un euro, respectiv 4,235 lei pentru un euro. Casele de schimb vindeau cu 4,265 lei/euro, respectiv cu 4,270 lei/euro, sub cursul oficial al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) afisat pentru ziua de ieri, de 4,2838 lei.
Unele case de schimb au refuzat ieri sa schimbe sume mari de euro in lei, pe motiv ca nu aveau atatia lei la dispozitie. De fapt, clientii suspecteaza ca nu au vrut sa le schimbe banii, pe motiv ca ieri era cursul prea mare si ar fi dat casele sume prea mari. "Am avut de schimbat 1.800 de euro si caut de azi-dimineata, dar toate casele de schimb imi spun ca nu au lei sa-mi dea. Am revenit la ora 12.00, dar tot imi spun ca nu au bani. E clar ca nu vor sa schimbe, deoarece ar plati mai mult pe euro, ca e cursul sus si au afisat 4,23 lei/euro la cumparare", a spus Cristina Peria, din Craiova.
Cand creste euro in raport cu leul, toti cei cu credite in aceasta moneda au de pierdut. La fel si cei care detin telefoane mobile, stau cu chirie sau au alte plati de efectuat in moneda europeana.

Cursul, mai bun la case decat la banci
Daca la casele de schimb valutar euro era la vanzare sub nivelul cursului oficial, stabilit de BNR, cursurile afisate ieri de banci intrec orice imaginatie. Bancile de top afisau la cumparare euro cu 4,23 lei sau 4,21 lei (pentru tranzactii in cont), iar la vanzare cursurile variau intre 4,34 lei pentru un euro pana la 4,36 lei. Bancile explica acest lucru prin faptul ca cererea pentru moneda europeana este mai mare in sistemul bancar.