Romanii sunt obligati sa isi asigure locuintele pana la 15 iulie. Costul asigurarii este de 10 sau de 20 de euro pe an, in functie de materilul din care este contruita casa. Proprietarii care nu-si asigura locuinta risca amenzi cuprinse intre 100 si 500 lei. Chiar daca termenul limita pana la care se pot incheia politele se apropie, romanii nu s-au inghesuit. Mai mult, procentul celor care si-au asigurat locuinta e mai mic de 10%.
"Aproximativ 605.000 de locuinte au fost asigurate pana in prezent. Asta inseamna 7,3% din numarul total al locuintelor din Romania. Pe langa amenzile pe care le le vor primi, riscul cel mai mare al oamenilor este ca locuintele lor sa fie afectate in caz de dezastru, inundatii, cutremur, alunecari de teren. Proprietarii care nu si-au asigurat casele pana la 15 iulie ar putea fi amendati cu sume cuprinse intre 100 si 500 de lei. Primariile sunt cele care vor colecta aceste amenzi", a declarat pentru REALITATEA.NET Marius Bulugea, presedintele Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), societatea care gestioneaza procesul de asigurare obligatorie a locuintelor in Romania.
Pentru a avea o evidenta a celor care incheie asigurari, PAID va pune la dispozitie primariilor liste celor care s-au asigurat.
In situatia persoanelor care au deja politie de asigurare facultativa, acestea vor trebui sa faca dovada lor prin actele pe care le detin.
"Scopul acestei legi nu este aplicarea de amenzi, ci asigurarea locuintelor. Deocamdata, nu toate primariile ne-au dat listele cu proprietarii. Datele PAID arata ca doar 55% dintre primarii au trimis aceste liste", a mai spus Marius Bulugea.
In cazul in care proprietarul unui imobil are deja o asigurare facultativa, acesta nu este nevoit sa isi incheie si asigurarea obligatorie.
"In acesta situatie, dupa expirarea asigurarii facultative, proprietarul are de ales intre a-si incheia inca o asigurare facultativa sau a-si face una obligatorie", a explicat consilierul PAID Radu Popescu.
"Diferenta dintre asigurarea obligatorie si cea facultativa este ca in cazul primeia asigurarea se face in limita a 20.000 de euro, pe cand in cazul celei de-a doua asigurarea este proportionala. Adica, daca aveam o locuinta care valoreaza 100.000 de euro si este asigurata cu 20.000 de euro, iar paguba este 10.000 de euro, proprietarul primeste o despagubire de numai 2.000 de euro", a completat Radu Popescu.
Legislatia obliga proprietarii de locuinte sa incheie o polita de asigurare, riscurile acoperite fiind cele legate de inundatie, alunecare de teren si cutremur, prima fiind diferentiata in functie de tipul de locuinta, A sau B. Valoarea asigurata a unei locuinte este situata intre 10.000 si 20.000 de euro.
Tipul A de locuinta este o constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si chimic.
Tipul B este o constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si chimic.