Capital.ro informeaza: A mai cazut un complex rezidential. GreenLake intra in insolventa
Compania Greenlake Development, prin intermediul careia se dezvolta ansamblul rezidential de lux GreenLake Residence din nordul Bucurestiului, a cerut in urma cu trei zile Tribunalului Bucuresti protectia insolventei, iar astazi urmeaza sa primeasca decizia judecatorilor.
Compania Greenlake Development este controlata de firma elena Quality Living Developers si de fondul de investitii Secure Management.
Chiar daca firma figura in 2009 cu datorii de 36,6 mil. euro, conform datelor centralizate de Ministerul Finantelor Publice, compania Secure Management, care detine o participatie de circa 30% in acest proiect, cumpara in noiembrie 2009 un numar de 33 de apartamente in cadrul ansamblului rezidential Doamna Ghica Plaza.
Recent, Stavros Paraschou, directorul pe Romania si Bulgaria al aceluiasi fond de investitii, a mai cumparat prin intermediul unei alte firme, denumita Secvista Real Estate, un numar de 28 de apartamente in ansamblul Linda Residence, pentru circa 2 mil. euro.
La momentul lansarii proiectului pe piata au fost anuntate 579 de apartamente din care au fost realizate doar 118 si 39 de vile. In prezent mai sunt la vanzare 50 de apartamente si 20 de vile. Preturile "promotionale" promovate pe site-ul proiectului sunt cuprinse intre 94.000 euro si 108.000 de euro, pentru apartamentele cu doua camere si intre 199.000 euro si 225.000 euro, pentru cele cu patru camere.
Quality Living Developers (QLD) este o companie controlata de cinci oameni de afaceri eleni, care a preluat proprietatile si proiectele incepute de grupul Technical Olympic pe piata locala. In 2008 portofoliul local al companiei era forma din opt loturi de teren. In afara Bucurestiului compania viza un ansamblu de 37 de vile la Constanta si o cladire de birouri de 12.000 mp la Brasov. Suprafata celor opt loturi de teren este de peste 25 ha, iar investitiile necesare dezvoltarii lor erau estimate inainte de criza la circa 340 mil. euro.
Numarul insolventelor si falimentelor din zona sectorului rezidential a inceput sa creasca in ultima perioada. Pe lista proiectelor care se confrunta cu probleme se afla: Planorama (aflat in insolventa), Cortina Residence (in insolventa), Terra Residence (in insolventa), Blue Tower (in procedura de faliment), My Dream (lichidat pentru 16 mil. euro) si Green City (reorganizat in urma insolventei).