Senatorul Gheorghe Marcu l-a interpelat pe Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Obiectul interpelarii: Consultanta acordata fermelor de semi-subzistenta, care se incadreaza in Masura 141.
'Absorbtia fondurilor europene reprezinta o prioritate a Romaniei, domeniul agriculturii fiind vizat in primul rand. La fel de important mi se pare si modul in care se folosesc banii europeni odata atrasi de institutiile din tara.
Am in vedere Masura 141 "Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta" si serviciile de consultanta si informare a posibililor solicitanti. Va informez ca am contactat una dintre firmele angajate de ministerul pe care il conduceti pentru a oferi informatii in legatura cu sprijinirea fermelor de semi-subzistenta din Romania, respectiv S.C. RGIC Consultanta S.R.L. cu sediul in Bucuresti.
Mi s-a spus la telefon (lucru ce poate fi probat prin apelul efectuat) ca persoana care ma poate ajuta cu informatii lipseste din birou, dar ca voi fi contactat ulterior. Nu s-a intamplat, asa cum nu s-a facut consultanta nici in alte cazuri, dar pentru care firmele respective incaseaza onorariul deloc neglijabil de aproximativ 6 milioane euro.
Constatam ca, firmele respective au obtinut contracte care le aduc castiguri impresionante, fara cel mai mic efort si fara a oferi informatiile pentru care sunt platite.
Avand in vedere cazul relatat, va rog sa-mi comunicati cum explicati modul in care firmele angajate pentru consultanta inteleg sa se achite de obiectivele care sunt prevazute in contract.'