Tinerii intreprinzatori isi infiinteaza firme pe banda rulanta, dar ramane de vazut daca pot lua bani nerambursabili de la stat.
Mariana Vaduva si sotul ei, Mihai, s-au intors anul trecut din SUA pentru a face afaceri in Romania, cu gandul ca isi vor dezvolta business-ul cu fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana - despre acestea vorbindu-se cu interes peste Ocean. Asadar, cand a aparut programul guvernamental care promite 10.000 de euro de la statul roman pentru tinerii intreprinzatori debutanti in afaceri, craiovenii nu au mai stat pe ganduri. Au aplicat, si-au infiintat firma, si-au depus proiectul, iar la ora aceasta au semnat deja contractul cu Oficiul Teritorial pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii Craiova (OTIMMC) pentru cei 10.000 de euro de la stat. Mariana Vaduva (33 de ani) s-a asociat cu Delia Popescu (32 de ani) si impreuna cu sotii lor, Mihai si Daniel, vor sa porneasca o afacere in familie, un service auto, undeva in spate la Metro. Investitia totala se ridica la 35.000-40.000 de euro, cu tot cu cei 10.000 de euro de la statul roman, dar tinerii au avantajul ca detin terenul si restul de bani pentru a intregi proiectul. "Vrem sa mai atragem si alte fonduri. Nu ne oprim aici!", a spus optimist Daniel Popescu.

De ce in Craiova si nu in America?

Dupa ce a lucrat 12 ani in SUA la companii de renume (IBM, Bank of America si JP Morgan Chase), Mihai Vaduva s-a intors in tara cu gandul la afaceri pe plaiurile mioritice. Din afara, Romania se vede ca o oportunitate de afaceri, daca stii sa atragi fonduri europene sau guvernamentale nerambursabile, sustin tinerii intorsi din America. "Romanul nu are curaj sa atraga fonduri. Noi venim cu alta mentalitate. Sunt tot felul de posibilitati de a investi in Romania", a spus Mihai Vaduva.

Firme "debutante" apar cu duiumul

Pana la sfarsitul saptamanii trecute, tinerii doljeni inmatriculasera la Oficiul Registrului Comertului (ORC) Dolj 78 de firme noi, numite SRL-D ("D" provine de la "debutant"), pe flux mai erau sase firme, iar rezervare de denumire s-a mai facut pentru inca 63 de societati, a precizat directorul ORC Dolj, Oana Dinca.
Deci, de la mijlocul lunii februarie, de cand s-a dat startul Programului guvernamental de sprijinire a afacerilor tinerilor intreprinzatori cu 10.000 de euro, 147 de firme s-au infiintat pentru a cere sprijin de 10.000 de euro. Pe intreaga regiune Sud-Vest Oltenia au fost declarate eligibile 500 de proiecte de afaceri, spun reprezentantii OTIMMC Craiova. Ei afirma ca s-au semnat deja contractele cu sapte tineri intreprinzatori, care au avut finantare proprie. Potrivit Programului, cati bani iei de la stat, tot atatia trebuie sa ai ca aport propriu. Pentru ca o idee de afaceri sa fie eligibila, tinerii trebuie sa depuna on line un plan de afaceri, in care sa demonstreze ca afacerea este viabila. Pana acum, si-au inregistrat planul de afaceri 78 de firme din Oltenia.
Cei care nu au fonduri proprii se adreseaza CEC Bank, singura banca agreata in sistem, de unde pot obtine credit pentru afaceri. Cei care cer credit la banca, tot cu banca vor semna contractele de finantare, in urma carora vor primi si cei 10.000 de euro de la stat.

Absolventii de facultati se apuca de afaceri

Interesant este ca majoritatea tinerilor care au solicitat ajutor de 10.000 de euro de la stat sunt persoane cu studii superioare: fie tineri absolventi proaspat iesiti de pe bancile facultatilor, fie oameni care au ceva experienta, dar care au absolvit studii universitare si postuniversitare. "Domeniile de activitate sunt dintre cele mai diverse. Multi tineri vor face productie, iar altii, servicii", a spus Alina Boscor, sef interimar la OTIMMC Craiova.
Cine poate obtine 10.000 de euro
Tanarul care cere sprijin de la stat trebuie sa aiba sub 35 de ani si sa nu fi fost asociat sau actionar in nici o firma pana acum. Sunt scutite cheltuielile de asigurari sociale datorate de angajatori pentru veniturile a cel mult patru salariati - dar nu mai mult de echivalentul salariului mediu brut pe economie din anul anterior pentru fiecare salariat. Firma trebuie sa aiba cel putin doi angajati in momentul obtinerii finantarii de la stat, iar in anii urmatori sa reinvesteasca macar 50% din profit. Sunt exceptate cateva domenii de activitate: intermedieri financiare si asigurari; tranzactii imobiliare, activitati de jocuri de noroc si pariuri etc.