ImpactNews informeaza: USL a depus la Senat o motiune simpla pe Agricultura.
58 de senatori (38 PSD si 20 PNL) au depus miercuri, la Senat, o motiune simpla pe Agricultura intitulata "Agricultura, falimentara dar politizata".
Potrivit presedintelui Mircea Geoana, motiunea simpla va fi dezbatuta luni, 2 mai 2011, intre orele ora 15,00 - 17,00.
Chiar daca va fi adoptata, motiunea simpla nu duce automat la demiterea ministrului Agriculturii, Senatul putand face doar o recomandare in acest sens.
Semnatarii motiunii solicita guvernului adoptarea urmatoarelor masuri:
1. Elaborarea unui Program national de siguranta alimentara a Romaniei si prezentarea acestuia in plenul Senatului.
2. Adoptarea unei hotarari de Guvern pentru constituirea unui comitet interministerial de elaborare, prezentare si sustinere privind Politica Agricola Comuna (PAC) in perspectiva anului 2020.
3. Acordarea unui buget suplimentar de cel putin 1,3 miliarde de lei, prin rectificare, Ministerului Agriculturii, pentru a plati de urgenta datoriile restante catre fermieri.
4. Revizuirea tehnica a PNDR privind criteriile de selectie si eligibilitate pentru Masurile 121, 125 si 312. Asigurarea fondurilor necesare de la bugetul de stat pentru efectuarea platilor catre beneficiarii proiectelor FEADR.
5.Implicarea Ministerului Agriculturii in urgentarea aplicarii taxarii inverse la produsele agricole si in reducerea TVA de la 24% la 5% pentru produsele agricole, in vederea reducerii evaziunii fiscale.
6. Modificarea urgenta a Legii camerelor agricole privind imbunatatirea mecanismelor de infiintare si de clarificare a atributiilor acestora si scoaterea membrilor Parlamentului din Comitetul de Initiativa.
7. Perfectionarea legislatiei cu privire la sistemul de irigatii in contextul schimbarilor climatice.
8. Dezvoltarea si sustinerea sistemelor public-privat in domeniul preluarii, depozitarii si prelucrarii produselor agricole, stimularea productiei ecologice si a produselor traditionale.
9. Facilitarea accesului producatorilor agricoli la sistemele de creditare si definirea sistemului de credit agricol.
10. Ministerul Agriculturii trebuie sa notifice in cel mai scurt timp catre Comisia Europeana masurile de ajutor de stat pe care Romania este indreptatita sa le acorde din bugetul national.