AGERPRES informeaza: Motiunea simpla a Uniunii Social Liberale - "Agricultura falimentara, dar politizata" a fost depusa la Senat
Uniunea Social Liberala solicita Guvernului, in textul motiunii simple pe domeniul Agriculturii, "Agricultura falimentara, dar politizata", depusa, miercuri, la Senat, elaborarea unui Program national de siguranta alimentara a Romaniei, modificarea Legii camerelor agricole, dar si plata de urgenta a datoriilor restante catre fermieri.
Totodata, PSD, PNL si PC cer premierului, "tinand seama de lipsa de viziune dovedita, precum si de semnalele privind implicarea ministrului in promovarea intereselor comerciale ale unor firme straine", sa analizeze posibila demitere a ministrului agriculturii, Valeriu Tabara.
Printre cele zece solicitari prezente in textul motiunii simple pe Agricultura adresate de USL Executivului se mai regasesc implicarea Ministerului Agriculturii in urgentarea aplicarii taxarii inverse la produsele agricole si in reducerea TVA de la 24% la 5% pentru produsele agricole, in vederea reducerii evaziunii fiscale, adoptarea unei hotarari de Guvern pentru constituirea unui comitet interministerial de elaborare, prezentare si sustinere privind Politica Agricola Comuna (PAC) in perspectiva anului 2020, dar si acordarea unui buget suplimentar de cel putin 1,3 miliarde de lei, prin rectificare, Ministerului Agriculturii, pentru a plati de urgenta datoriile restante catre fermieri.
"Ministerul Agriculturii trebuie sa notifice in cel mai scurt timp catre Comisia Europeana masurile de ajutor de stat pe care Romania este indreptatita sa le acorde din bugetul national", se mai numara printre solicitarile USL catre Guvern, prezente in textul motiunii. USL sustine ca anii 2009 si 2010 au fost marcati in agricultura si in mediul rural din Romania printr-un un proces continuu de degradare economica, structurala si sociala si ca agricultura "trebuia si putea sa devina un motor al economiei nationale".
"Lipsa produselor agroalimentare pe piata mondiala putea sa devina o oportunitate pentru dezvoltarea agriculturii Romaniei. Sperantele si asteptarile agricultorilor si locuitorilor din mediul rural au fost insa spulberate de guvernarea PD-L. Am ajuns astfel, ca la patru ani de la aderarea la Uniunea Europeana sa avem cei mai saraci agricultori din Uniunea Europeana, satele cele mai putin dezvoltate din punct de vedere al infrastructurii, o lipsa acuta de acces la servicii de sanatate in spatiul rural si un sistem educational, la sat, dat inapoi cu 60 de ani", se mai arata in motiunea simpla. Semnatarii motiunii ii acuza pe reprezentantii Guvernului si "clientela politica a acestora ca prospera tot mai mult prin metode ilegale si imorale".
"Incompetenta actualului Guvern si a conducerii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale s-a manifestat in toate sectoarele de productie agricola si alimentara precum si in relatiile cu fermierii si societatea civila, dar mai ales in relatiile cu Uniunea Europeana", se mai arata in motiunea simpla. PSD, PNL si PC sustin ca "realizarile" coalitiei de guvernare in domeniul agriculturii sunt scumpirea "galopanta" a alimentelor, necultivarea terenurilor, dar si cresterea evaziunii fiscale.
"Evaziunea fiscala a atins un prag fara precedent in agricultura. Se vorbeste de o cifra anuala record de peste 1 miliard de euro numai in domeniul cerealelor si peste 1 miliard de euro in domeniul panificatiei. Desi ministrul Tabara a anuntat in repetate randuri ca este la curent cu amploarea evaziunii fiscale din agricultura, Ministerul Agriculturii nu a propus nici o masura pentru scoaterea din economia neagra a sectorului agricol a sumei de peste 2 miliarde de euro. Consideram ca pragul atins de evaziunea fiscala din agricultura pune in pericol siguranta nationala prin volumul mare de bani negri ce sunt vehiculati in aceasta activitate, intretinuta prin ignoranta si complicitate de Guvernul Romaniei. Actualul guvern si actuala coalitie de guvernare au facut tot ce le-a stat in putinta pentru a opri promulgarea legii prin care TVA-ul alimentelor trebuia redus la 5%. Ministrul Agriculturii refuza sa inteleaga ca o astfel de masura ar conduce pe de o parte la scaderea preturilor la alimente, iar pe de alta parte ar conduce la reducerea evaziunii fiscale din domeniul agricol si alimentar", se mai arata in textul motiunii simple.
USL invoca, totodata, descentralizarea defectuoasa si politizarea functiei publice practicate de actualul Executiv. "In guvernarea Boc din anul 2009 pana in anul 2011 au fost elaborate 4 acte normative de modificare a structurii administrative, creand incertitudine si instabilitate in randul functionarilor publici, tinandu-i aproape o jumatate de an in examene, ca urmare a unor modificari impuse prin vointa politica, pentru angajarea clientelei politice a coalitiei de la guvernare, de la portar pana la director general. Aceste masuri au afectat grav atat prestigiul institutiilor, cat si bugetul de stat prin cheltuieli nejustificate. Nu s-a mai intamplat niciodata in istoria ministerului agriculturii astfel de situatii, guvernul Boc fiind campionul de necontestat al faradelegilor", se mai spune in motiune. USL critica in textul motiunii lipsa unui concept national privind Politica Agricola Comuna (PAC).
"Romania are posibilitatea istorica de a participa la luarea deciziilor PAC in perspectiva anului 2020. Daca pana in prezent Romania a fost determinata sa accepte, cum era normal, prevederile PAC 2007 - 2013, ca urmare a politicii realizate de statele care aveau statut de tari membre, acum Romania are posibilitatea sa-si prezinte propria viziune in politica agrara, in asa fel incat sa se armonizeze interesele Romaniei cu a celorlalte state membre pentru perioada urmatoare. Din nefericire, se constata o activitate dispersata, sectarista, lipsita de continut, iar dialogul institutionalizat este timid, inconsistent si neproductiv", se mai arata in textul motiunii simple.