Persoanele fizice ale caror afaceri au depasit 35.000 de euro pe an vor fi puse de Fisc sa plateasca la stat retroactiv taxa pe valoarea adaugata
Toate persoanele fizice care au avut afaceri mai mari de 200.000 de lei in 2006 si de peste 35.000 de euro anual din 2007 incoace si nu au platit la stat TVA sunt bune de plata de anul acesta, cu tot cu majorari si penalitati, sustine seful Fiscului doljean, Eugen Calinoiu. In urma cu cateva zile, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a transmis o circulara catre Fiscul doljean, care clarifica modul in care trebuie sa "alerge" finantistii locali dupa persoanele fizice care nu s-au declarat platitoare de TVA, dupa cum detalia GdS pe 23 martie. "Identificam persoanele fizice care trebuie sa plateasca TVA, le inregistram ca platitoare de TVA (...). Le calculam sumele de plata din urma cu majorari de intarziere si penalitati. Mergem pana la sechestru pentru cei care nu platesc", a spus Calinoiu. Circulara ANAF este cat se poate de clara: trebuie sa se inregistreze ca platitori de TVA acele persoane care au realizat venituri comerciale, venituri din profesii liberale sau din drepturi de autor si care au depasit intr-un an plafonul de 35.000 de euro.

Fiscul doarme de sase ani

Intrebat de ce de sase ani Fiscul nu a incercat sa recupereze TVA-ul de la astfel de persoane fizice, Eugen Calinoiu a declarat ca oamenii erau obligati sa stie legea fiscala: "Nu era obligatia noastra sa facem lucrul acesta. Toata lumea trebuie sa cunoasca legea. Se lucreaza din 2008 la astfel de cazuri. Avem sute de persoane fizice care trebuie sa plateasca TVA: medici, avocati, notari". Directorul Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj a mai spus ca exista de multa vreme prevederi in Codul Fiscal, cum ar fi articolul 153, care spun ca persoanele fizice care au anumite categorii de venituri trebuie sa plateasca TVA de multa vreme. Nu sunt obligate sa plateasca TVA la stat persoanele fizice care au incasat banii pe baza unor contracte individuale de munca.

Cum ii cauta Finantele pe oameni

DGFP Dolj va cauta documentele existente ale persoanelor fizice carora li se pune in carca TVA. Eugen Calinoiu sustine ca Finantele ii vor lua pe oamenii care au obligatia platii TVA din documentele existente, fise fiscale, Declaratia 070 si din alte contracte si documente. Deci, vor fi taxate veniturile reale, evidentiate in acte. Cu alte cuvinte, cine a avut venituri la negru scapa si de data aceasta, pentru ca nimeni nu verifica banii din economia subterana care ajung in buzunarele unora. "Nu avem parghii sa verificam averea personala", se justifica directorul Fiscului doljean. Veniturile din chirii si activitati medicale sunt scutite de plata TVA pe persoana fizica.

Cine plateste TVA pe persoana fizica?

In categoriile de persoane fizice si de venituri detaliate de circulara ANAF intra: persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale, prestarile de servicii, practicarea diverselor meserii, activitati de productie, comert, spectacole culturale, intermedieri imobiliare, contract de mandat, de reprezentare, vanzarea in sistem de consignatie, transport de bunuri si de persoane.
De asemenea, mai sunt vizate persoanele cu profesii liberale: profesori meditatori, medici, avocati, notari, experti contabili, consultanti fiscali, arhitecti, executori judecatoresti.
Fiscul doljean sustine ca multe persoane incadrate in categoriile de mai sus sunt deja declarate la Finante si platesc TVA pentru activitatile pe care le presteaza.
Inca din 2008 au existat primele persoane fizice care s-au trezit executate pentru neplata TVA. Este vorba despre dezvoltatorii imobiliari care au facut tranzactii pe persoana fizica si carora Fiscul le-a cerut banii din urma. Multi au procese cu statul pe tema TVA.

Care sunt pasii prin care Fiscul cauta TVA-ul
Mai intai, DGFP Dolj incearca sa identifice toate persoanele care au avut contracte de prestari servicii, de conventii civile, contracte de drepturi de autor si altele, ale caror venituri au depasit 35.000 de euro pe an, din 2007 incoace (respectiv 200.000 de lei in 2006. Obligatiile dinainte de 2006 sunt deja prescrise). Dupa identificare, oamenii sunt somati sa mearga la Fisc sa se inregistreze ca platitori de TVA, incepand cu luna urmatoare celei in care s-a primit somatia. Dupa ce se inregistreaza ca platitori de TVA, trebuie sa plateasca din urma, de cand au depasit plafonul si pana acum. Finantele calculeaza debitul, majorarile de intarziere si penalitatile aferente. Daca omul nu plateste, atunci va fi executat silit. De asemenea, daca nu se inregistreaza ca platitori, vor fi trecuti din oficiu de catre Fisc.