Florian Teodor Buzatu, membru in Consiliul de Administratie (CA) al SIF Oltenia, este pus in discutia actionarilor la sedinta AGA din 28/29 aprilie 2011, la cererea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Decizia a fost luata in baza unui raport intocmit de compartimentul de control intern al SIF Oltenia, care il acuza pe Buzatu ca a desfasurat relatii comerciale privilegiate, prejudiciind societati din portofoliul SIF. Spre exemplu, una dintre afacerile incriminate se refera la asocierea dintre Societatea Comerciala de Constructii Cai Ferate (SCCF) din portofoliul SIF si Multifunctional Ecologic System SRL Craiova, societate infiintata in 2005 de Mihai si Bogdan Buzatu, fiii lui Teodor Buzatu, pentru punerea in functiune a unei statii de asfalt. Controlorul SIF concluzioneaza "fara dubiu" ca relatiile contractuale dintre cele doua parti sunt in dezavantajul SCCF. Societatea SIF-ului ar fi fost prejudiciata cu circa 637.000 de lei prin aceasta afacere.
Interesant este ca la aceasta ora exista doua rapoarte de audit care il contrazic pe Nicolae Stoian. Unul este intocmit de Elian Stancu, auditorul intern al SCCF Craiova, iar altul este realizat de Auditex SRL Craiova - auditor extern.

Povestea unui contract controversat

Iata pe scurt rezumatul celor doua rapoarte. Asocierea dintre SCCF si Multifunctional Ecologic System a fost aprobata de CA pe 22 februarie 2008, iar investitiile in statia de asfalt au fost aprobate de AGA pe 4 aprilie 2008. Multifunctional System a adus ca participatie statia de asfalt, cuantificata valoric la 600.000 de euro, iar SCCF venea cu terenul amplasamentului, infrastructura de montaj si asigurarea fluidelor energetice (energie electrica si gaz metan) - estimate la 300.000 de euro. Contractul era pe zece ani, iar Multifunctional Ecologic urma sa incaseze 66% din profitul de distributie, dar nu mai putin de 10.000 de euro/luna. SCCF a virat deja catre partener numerar in valoare de 535.000 de lei, iar in 2008 a efectuat lucrari de constructii-montaj de 222.000 de lei si pentru alimentarea cu energie de 100.000 de lei. In 2009, SCCF nu si-a mai putut respecta obligatia de a asigura racordarea la gaze, din lipsa de bani. Afacerea s-a sistat. In urma solicitarilor SCCF, pe 28 decembrie 2009 s-a incheiat un contract de vanzare-cumparare pentru achizitia statiei de asfalt, tranzactia ridicandu-se la 1,2 milioane de lei, inclusiv TVA. Acordul SCCF la contractul de asociere a fost considerat ca plata partiala a statiei de asfalt, ramanand de achitat o diferenta de circa 600.000 de lei. "Din documentele analizate si verificate, nu exista prejudicii catre SCCF", noteaza Auditex. Mai mult decat atat, SCCF poate fi obligata sa achite imediat cele 600.000 de lei sau returnarea statiei de asfalt, ceea ce ar atrage cheltuieli de demontare si transport. In acest caz, lucrarile de constructii-montaj efectuate deja de SCCF ar deveni pagube, mai spun cei de la Auditex.

Auditorii nu constata prejudicii

Atat auditorul intern, cat si Auditex spun ca SCCF era nevoita sa-si diversifice obiectul principal de activitate - constructia de cai ferate - pentru ca deja nu mai avea contracte cu CFR. Mai mult, din cauza ca nu dispunea de o statie de asfalt era nevoita sa dea mari parti din contracte catre societatile care aveau statii de asfalt. Potrivit auditorului intern, statia de asfalt ar putea fi amortizata in 300 de zile lucratoare. Auditorul intern constata ca "nu pot fi retinute prejudicii aduse SCCF" deoarece penalitatile din contract nu au operat niciodata, aportul de 535.000 de lei s-a transformat in plata partiala la achizitia statiei de asfalt, "iar diferenta de 600.000 de lei nu a fost achitata nici pana la aceasta data". Asadar, doua rapoarte de audit - unul intern si altul extern - concluzioneaza ca SCCF nu a iesit prejudiciata din contractul cu Multifunctional System. Evident, acestea sunt concluzii la care s-a ajuns dupa un control mai amanuntit. Interesant de vazut este ce raport vor avea in fata actionarii care vor vota pe 28/29 aprilie: cel facut de Nicolae Stoian, care il incrimineaza pe Teodor Buzatu, sau cele doua rapoarte ale auditorilor - care nu considera ca SCCF a iesit prejudiciata.