Deputatul Victor Surdu a murit astazi, la 63 de ani, in locuinta lui, din cauza unui cancer pancreatic. In urma cu doua saptamani, el a fost la spitalul "Sf. Pantelimon". Deputatul social-democrat Victor Surdu, seful Departamentului de agricultura al PSD, a acordat in luna martie un interviu agentiei Agerpres. Romania Libera publica interviul cu Victor Surdu: Daca Romania ajunge sa parcurga o criza alimentara ar fi culmea nenorocirii. Puteti citi in continuare prima parte a interviului.

AGERPRES: Domnule Surdu, sunteti deputat ales intr-un colegiu din judetul Neamt, iar Eurostat arata ca judetele Suceava, Botosani, Neamt, Iasi, Bacau si Vaslui sunt pe locul al doilea ca grad de saracie din Europa. Ce se poate face pentru a creste nivelul de trai in aceste zone?
Victor Surdu: Noi am incercat si am reusit mai multe lucruri acolo - intai sa refacem sectorul de animale. Am facut cu oamenii de acolo patru ferme de vaci, de 20 si 30 de capete, in doi ani si ceva de cand sunt deputat. Am mai facut o ferma de porci, vreo patru asociatii agricole mai puternice si vreo sapte mai de marime medie. Acum, pentru toti oamenii de acolo intentionam sa facem mai multe lucruri, cum ar fi sa le refacem puterea de a produce in curte, la gospodaria populatiei, pasari, porci si fructe, pentru ca au multi pomi in jurul caselor, care sunt neintretinuti, netaiati de ani de zile.
Industrie in acea zona nu mai este - la Roman nu mai functioneaza nimic, la Targu Neamt mai nimic, la Piata Neamt tot la fel. Ei, majoritatea, au lucrat pe la Fabrica de tevi, pe la Combinatul chimic, acum o parte sunt plecati, iar celor care mai sunt pe acolo incercam sa le introducem niste activitati de productie agricola, care sa fie mult mai intensive decat cele de grau si porumb, care se fac cu tractorul.
AGERPRES: In toate aceste initiative ati colaborat si cu alesii din acului guvernamental?
Victor Surdu: Nu pot sa spun, pentru ca eu, in general, nu sunt o persoana conflictuala si faptul ca am castigat alegerile impotriva lor acolo, la Neamt, nu stiu daca le-a cazut bine. Dar oricum am avut o conlucrare buna cu ei si la nivelul Consiliului Judetean. Am mai refacut un targ de animale la Tupilati, care fusese desfiintat, el fiind infiintat de pe timpul lui Stefan cel Mare. De fapt, este primul targ de animale din Romania facut dupa normele Uniunii Europene si dupa Ordinul 45 al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Acum vrem sa facem un abator mic, pentru toate animalele care nu se vand in targ, sa nu plece omul cu ele acasa si sa le valorifice la abator. Am largit o piata de legume si fructe la Tupilati, una la Tibucani si una la Girov. Deci, in aceste zone nu ne putem astepta la niste chestiuni spectaculoase. Pana acum nu a venit niciun miracol, nici un mare investitor care sa absoarba 200 - 300 de persoane la lucru.
Este acolo o fabrica in zona, chiar la mine in colegiu, ca eu am 19 comune in colegiu, de polistiren expandat pentru termoizolatii, creata de un austriac.
AGERPRES: Ati vorbit de ANSVSA. Colegul dvs. social-democratul Liviu Harbuz, vicepresedintele Departamentului de agricultura al PSD, a atras atentia ca, printr-un proiect de reorganizare a Autoritatii, se doreste de fapt mutarea la Ministerul Sanatatii a activitatii pentru siguranta alimentelor si la Ministerul Agriculturii a activitatii pentru sanatatea animalelor, desi ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a primit o recomandare de la comisarul european pentru Sanatate, John Dalli, ‘de a lasa in pace aceasta institutie (ANSVSA - n.r.) si de a o conserva in structura in care ea se afla acum. Cum vedeti aceasta propunere de reorganizare a ANSVSA?
Victor Surdu: Unora li se pare ca acest ANSVSA este stat in stat cu restul, adica Ministerul Agriculturii, cu celelalte activitati din agricultura, si deranjeaza pe toata lumea ca trebuie sa efectueze controlul alimentelor, ca fac pozitii sanitar-veterinare, ca trebuie sa ii oblige sa nu umble aiurea cu porcii, cu pasarile. Astea sunt niste norme obligatorii, pentru ca, daca medicul uman vindeca omul, medicul veterinar vindeca omenirea. Medicul veterinar, daca face o greseala, poate sa intoxice sau sa bage in spital 100, 200, 300, 500, o regiune intreaga de oameni. Aici nu e de joaca, iar ANSVSA trebuie sa aiba suveranitate, trebuie sa-si faca politici comune cu Ministerul Agriculturii, pentru ca nu se poate altfel, dar trebuie sa aiba autoritate. De asta se numeste Autoritate, sa fie lasata in pace. La ANSVSA trebuie pusi oameni de stricta specialitate si cei mai buni meseriasi dintre ei, ceea ce este valabil si pentru Ministerul Agriculturii si pentru orice alt minister din tara aceasta. Aici este o lupta de interese, de persoane, care nu duce la nimic. Problema de fond este sa ii lasam in pace pentru ca ei sunt foarte bine organizati, au facultati de Medicina Veterinara foarte bine puse la punct, cu laboratoare, cu practica. Aici nu este de joaca cu ANSVSA. Noi ne-am facut de ras, ca de obicei, avem atatia medici veterinari si ne-am dus la Bruxelles ani de-a randul cu presedintele ANSVSA. Se putea gasi un medic veterinar, ca acolo toata lumea care se duce, toate tarile, clubul celor 27 de state UE se duc cu meseriasi, nu asa, sa ii trebuiasca traducator, ca de unde stie el medicina veterinara.
AGERPRES: Alimentele s-au scumpit in medie cu 7% luna trecuta. Cea mai mare scumpire a fost la carne. Producatorii avertizeaza ca 2011 va fi anul scumpirilor, afirmand ca preturile vor creste tot mai mult la paine, lapte, ulei. Cum se poate remedia sau stopa aceasta crestere? Prin ce masuri si cine o poate face?
Victor Surdu: Eu propun sa impartim in doua scumpirile, ca efecte. In primul rand, trebuie sa constatam ca aceasta crestere a TVA de la 19 la 24% nu a produs efecte imediate, pentru ca mai erau stocuri, atat de animale vii, cat si de importuri in depozite, in frigorifere, iar pe masura ce aceste stocuri s-au lichidat au inceput sa se scumpeasca alimentele, carnea proaspata sau carnea congelata sau produsele din carne pe baza cresterii TVA. Apoi, a doua scumpire se produce din cauza cresterii preturilor la furaje. In anul de gratie pe care l-am depasit, in 2010, in doua tari au fost mari probleme - in Rusia si in China. Chiar daca am mai vazut noi pe la televizor cateva inundatii, China se confrunta, in general, cu o perioada grea de seceta. Or, si Rusia si China erau exportatoare, de unde ani la rand au fost importatoare, de produse alimentare si in primul rand grau, grau furajer, sorg, etc. Franta, care este un mare producator si exportator de grau, a interzis anul trecut, in luna octombrie, sa se mai faca vreun export de grau. Si atunci, graul si porumbul si slotul de floarea-soarelui si slotul de soia, care sunt baza in furajele concentrate pentru pasare si porc, preturile la aceste cereale s-au dus foarte sus. Si atunci apare al doilea val de scumpiri pe seama scumpirii materiilor prime care stau la baza hranei animalelor. Al treilea val de scumpiri despre care se vorbeste ca va fi anul acesta, in a doua etapa, este un fel de protectie pe care o fac producatorii si toti crescatorii, dar mai ales comerciantii, pentru ca in lantul alimentar, daca o sa faceti o paralela foarte atenta, cei care castiga cel mai mult sunt cei care vand, adica ultimii din lantul alimentar, iar cei care castiga cel mai putin sunt primii, adica producatorii directi, fermierii. Si, in aceasta batalie, ca sa zic asa, intre interesele unora si ale altora, pana la urma ajunge la consumator, care este european si care este supus unei piete unice.
Daca ne referim inca o data numai si numai la ce se intampla cu producatorul roman, acesta este un sportiv, care porneste la un start cu cel putin doua handicapuri fata de producatorul strain - nu are organizarea si infrastructura sau dotarea exploatatiilor agricole asa cum le are fermierul din afara. Nu discutam aici de marimea fermei, ci despre cele trei elemente ale costului, care, pana la urma, se duc in buzunarul fiecaruia dintre noi, care merge la magazin sau la supermarket si cumpara. Producatorul are in fata trei elemente: el trebuie sa obtina o productie cat mai mare pe hectar sau pe animal, asta inseamna randament, trebuie sa il obtina la un cost cat mai mic de productie si sa il vanda cat mai aproape de pretul pietei, ca sa nu il piarda, si sa obtina un pic de profit si ca sa nu ramana cu el in stoc, ca el poate sa ceara un pret mai mare, dar nu i-l da nimeni. Si atunci, al treilea val de scumpiri, acesta care se prognozeaza pentru anul care vine, porneste de la faptul ca lucratorul roman are aceste doua handicapuri - sportivul care pleaca fara infrastructura ce s-a consolidat in timp la fermierul din Occident, din cele 27 de state membre ale UE sau cele din Clubul celor 15 state ale Uniunii, care era initial, piata fiind unica, insa el nu poate vinde la costurile pe care le produce fermierul roman pentru ca acestea sunt influentate de diferenta de subventie. Fermierul din vest are o subventie mult mai mare decat fermierul care a venit din tarile care erau socialiste. Noi nu putem sa scapam de import daca nu ne pregatim sa exportam.
AGERPRES: Credeti ca scaderea TVA-ului la alimente ar putea fi o solutie pentru stoparea cresterii preturilor?
Victor Surdu: Nu. E falsa problema si economic si financiar si psihologic. Scaderea TVA-ului ar fi valabila in primul rand la paine si lapte, la alimentele de baza, care reprezinta o problema sociala, dar care pot rezolva o problema sociala. In colegiul pe care il reprezint in Parlament am mai facut vreo patru laptarii, care prelucreaza, fac produse de ferma, asa-zisele produse traditionale romanesti, specifice zonei de deal si munte din Neamt.
AGERPRES: Departamentul de agricultura din PSD sustine propunerea de reducere a TVA-ului la alimentele de baza?
Victor Surdu: Noi am discutat si rasdiscutat. In Romania suntem in anul 21 de la schimbarea regimului comunist si noi, totusi, avem o mare problema sociala - pensionarii sunt o problema sociala, ei traiesc si la orase si la sate, dar sunt o problema sociala, si cei 4 milioane de agricultori care au suprafete de teren agricol de pana la doua hectare si nu castiga mai nimic de pe suprafetele respective. Si atunci, noi am pus problema asta ca pe una sociala - daca ne intindem sa reducem TVA la mai multe alimente nu vom reduce TVA niciodata, nici cand vom fi noi la putere. Trebuie sa reducem TVA la paine si lapte.