Cu toate ca perceptia generala este aceea ca agricultura nu este o afacere profitabila, doi doljeni au reusit sa demonstreze contrariul. Folosindu-se de cofinantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), acestia au investit semnificativ in echipamente agricole de ultima ora si au reusit sa reduca semnificativ costurile de productie si sa creasca rentabilitatea economica a exploatatiei agricole. "Proiectul pe care-l implementez in prezent ("Modernizare ferma vegetala prin achizitie si echipamente agricole"), cofinantat prin Masura 121, are o valoare de aproximativ 1,8 milioane de euro si presupune achizitia de utilaje si echipamente agricole performante si a unor instalatii de irigat. Cu ajutorul acestora am reusit sa dublez randamentul. Acum lucram suprafetele agricole pe care le avem intr-o perioada de timp injumatatita. In plus, instalatiile de iragat ne asigura garantia unor productii ridicate", a declarat Mihai-Bogdan Stancu, unul dintre beneficiarii PNDR, care are o afacere in domeniul agricol in Motatei Gara.
Nu este singurul proiect implementat de acesta - acum cinci ani a accesat sprijin financiar prin SAPARD in valoare de 400.000 de euro (tot pentru achizitia de utilaje) si joi a depus un proiect de aproximativ patru milioane de euro, pe Masura 123, pentru constructia unui siloz si renovarea unei magazii. "Daca vrei sa ai rezultate, oricum trebuie sa achizitionezi utilaje performante si, avand aceasta oportunitate de a-l lua la jumatate de pret, trebuie sa profiti. Banii facuti nu sunt 100% pentru bagat in buzunar si trebuie ca macar 50% din ei sa fie reinvestiti", a adaugat Stancu.

Un intreprinzator, cinci proiecte de finantare

Un alt exemplu de investitor de succes este si Elena Corina Radu, din satul Moreni (comuna Cetate), care a implementat deja trei proiecte cu cofinantare europeana. Unul este pe SAPARD, in valoare de 105.000 de euro, si doua sunt pe PNDR si vizeaza achizitia de utilaje in valoare de aproximativ 425.000 de euro (Masura 121) si construirea unui depozit de cereale si achizitia unui pod bascula in valoare de 500.000 de euro (Masura 123). "La acestea se adauga alte doua proiecte in implementare (achizitia de utilaje pentru dotarea unei brutarii plus trei masini de transport in valoare de 155.000 de euro, pe Masura 123, si achizitia unui tractor in valoare de 100.000 de euro, pe Masura 312)", a declarat Elena Corina Radu. In plus, asteapta raspuns la un al saselea proiect, in valoare de 350.000 de euro, pe Masura 121, si are in intentie construirea unei mori.